• Početna>
  • Vesti>

Filozofski fakultet PU obeležava 56. godišnjicu postojanja

Prigodnom svečanošću, Filozofski fakultet Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici obeležio je danas 56 godina postojanja.

Ova visokoškolska ustanova, osnovana je 1960. godine i prvih deset godina postojanja, funkcionisala  je kao ispostava Filozopfskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, podsetila je novoimenovani dekan prof. dr Mirjana Lončar Vujnović.

“Ovaj fakultet je najstarija visokoškolska ustanova na Kosovu i Metohiji. Osnivač Fakulteta je Vlada Republike Srbije. Ovaj dan se obeležava kao Dan fakulteta u znak sećanja na 17. oktobra 1960. kada je počela nastava u ovoj ustamnovi, koja je tada bila u sastavu Univerziteta u Beogradu, a deset godina kasnije, sa osnivanjem Univerzioteta u Prištini i on postaje njegov deo”, naglasila je prof. dr Lončar Vujnović.

Dan fakulteta studentima i profesorima  čestitao je  rektor PU prof. dr Srećko Milačić .

“Mi, kao intelektualci ne smemo dozvoliti da nam bilo ko ugrozi našu političku, duhovnu i moralnu autonomiju”, poručio je prof. Milačić.

U programu obeležavanja 56. godina postojanja Filozofskog fakulteta učestvovali su studenti ove visokoškolske ustanove, njihove kolege sa Fakulteta umetnosti i crkveni hor “Nušić” iz Kosovske Mitrovice.

img_20161017_111043

Comments

Pročitaj još