Patrijarh anglikancima: Kosovo rešiti na pravedan način

Patrijarh srpski Irinej apelovao je danas u Velikoj Britaniji na poglavara Anglikanske crkve Džastina Velbija da učini nešto da se pitanje Kosova reši na pravedan način.

Patrijarh Irinej nalazi se u dvodnevnoj poseti poglavaru Anglikanske crkve u Velikoj Britaniji, arhiepiskopu kenterberijskom Džastinu Velbiju, duhovnom vođi 80 miliona anglikanaca, prenela je televizija Hram.

“Srpski domovi su okupirani, srpska zemlja oteta, Srbi koji su ostali na svojoj zemlji i u svojim domovima, kada pođu na svoje njive, nikada nisu sigurni da li će se kući vratiti. Pre par godina izašli su na njivu pšenicu da žanju, tada su na njivi njih devet ubili – i nikada se nije saznalo ko je to učinio”, rekao je Patrijarh Irinej anglikanskom poglavaru, navela je TV Hram.

Irinej je istakao da je život Srba na Kosovu težak i nesiguran, i da se svakodnevno dešavaju zločini, ubistva i paljenja srpskih kuća, a da se nikada ne otkrije ko je to učinio.

Srpski patrijarh je podsetio da je na Kosovu i Metohiji od 1999. godine spaljeno i uništeno 137 pravoslavnih crkava i manastira, i da su monasi u srpskim svetinjama ograničeni u kretanju, skrećući pažnju i na uslove u kojima žive monasi u manastiru Visoki Dečani.

“Na Kosovu postoji manastir Dečani. Monasi su ograničeni u kretanju, ali nikada nisu imali tako brojno monaštvo kao što sada imaju. Naši manastiri su naše oaze koje čuvaju Kosovo i onaj preostali narod srpski na Kosovu i Metohiji”, rekao je patrijarh srpski Irinej, a prenosi Televizija Hram.

 

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."