• Početna>
  • Vesti>

OEK Sinergija: Odgajanje i vaspitanje dece je zajednička obaveza

Zdravo detinjstvo koje će omogućiti mališanima da izrastu u stabilne, zrele ličnosti izvesnije je ukoliko su u njegovo odgajanje i vaspitavanje uključena oba roditelja i zato očevi moraju da budu aktivni u ovom smislu, jedan je od zaključaka današnjeg okruglog stola  na temu aktivnog očinstva, održanog  u Kosovskoj Mitrovici, u organizaciji  O.E.K. Sinergija.

Tema konferencije  bila je uloga očeva u procesu odrastanja i vaspitavanja dece sa posebnim akcentom na sprečavanje rodno zasnovanog nasilja.

Izvršni direktor Sinergije Igor Simić rekao je da je cilj današnje konferencije “Supertata” podsticanje očeva da budu aktivni kada se radi o odrastanju I vaspitavanju dece.

“U modernom svetu postoje problemi čiji je uzrok,na osnovu različitih istraživanja, rodna neravnospravnost muškarca I žene. U modernoj porodici gde žene rade I dobar deo svog vremena provode na poslu, očevi moraju da preuzmu deo, ne njenog već sopstvenog posla kada je u pitanju proces odrastanja I vaspitavanja dece “ – rekao je Simić.

Prema njegovim rečima, projekat je bio podeljen u dve etape – prvi deo se odnosio na edukaciju mladih dečaka I devojčica u sve četiri opštine na severu Kosova a nakon toga se pristupilo kampanjskim aktivnostima.

Simić je napomenuo da rezultati istraživanja govore da su urbani delovi severa donekle unapredili položaj žena odn.promovisali rodnu ravnopravnost I muškarci prihvataju ženu kao ravnopravnu osobu pored sebe.

U narednom periodu  predstoji veće angažovanje  u ruralnim sredinama, gde, prema njegovim rečima, žene I dalje trpe zbog rodne neravnopravnosti.

Na okruglom stolu svoja iskustva u odgajanju dece podelili su Dijana Mitić i Slobodan Stošić a učestvovali su još i izvršni direktor Sinergije Igor Simić, sociolog Ivan Baščarević, psiholog Marina Dogandzić i  Bojana Savić, socijalni radnik.

Dijana Mitić je na današnjem okruglom stolu podelila svoja iskustva vezano za odgajanje deteta i kaže da suprug i ona zajedno učestvuju u  celom procesu.

“Od samog  porođaja i nakon toga zaista smo obostrano uključeni u proces, imamo jednaku ulogu u svemu, podela poslova je takva da zajedno učestvujemo u celokupnom procesu. Mislim da je vrlo bitno da otac bude prisutan, majka naravno, ali ne da samo ona bude ta koja će vaspitavati dete i podizati ga. Dete mora da ima taj osećaj prisnosti sa ocem, da oseća tu vrstu sigurnosti i da ima pažnju od strane oba roditelja. Iako moje dete ima tek 5 meseci, opet vidim tu ljubav koja se razvija i koju pokazuje kako prema meni tako I prema ocu, prepoznaje ga, vidi njegovu brigu i ljubav koju on pruža” – kazala je Mitić.

Slobodan Stošić takođe je istakao značaj ravnopravnog učešća oba roditelja u odgajanju dece.

“Poslovi oko deteta treba da budu raspoređeni onako kako se roditelji dogovore. Obzirom da danas većina mladih parova radi tako da vaspitanje I čuvanje dece treba da bude podjednak posao koji će roditelji ravnopravno podeliti. Vaspitanje dece za mene znači pravljenje boljih ljudi. Vaspitavanjem  dece I posvećivanjem dovoljno vremena znači ulaganje u njihovu budućnost, znači da će ta deca jednog dana postati svoji ljudi” – kazao je Stošić istakavši da se ne oseća kao “Supertata” već kao normalan otac.

 

Konferencija Supertata deo je  aktivnosti  koje OEK Sinergija  sprovodi u sklopu projekta “Osnažimo ravnopravnost”.

Projekat  je podržao  Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) a rađen je po metodologiji  OAK  Fondacije.

Comments

Pročitaj još