Gradonačelnici sa severa protiv zakona o investicijama

Gradonačelnici opština sa srpskom većinom na severu Kosova saopštili su da Zakon o strateškim investicijama, koji je danas usvojen u Prištini, neće biti sprovodiv na severu pokrajine.

Na sastanku gradonacelnika sa severa Kosova i Metohije, povodom donošenja Zakona o strateškim investicijama, zakljuceno je da ovako znacajan pravni akt donesen bez konsultacija i saglasnosti sa lokalnim samoupravama, neće biti sprovodiv na teritorijama četiri opštine na severu Kosova.

“U momentu kada ceo region teži ka evropskim vrednostima, donošenje ovakvog zakona kojim se centralizuje donošenje odluka i time potpuno isključuje princip decentralizacije, pokazuje neiskren odnos centralne vlasti prema lokalnim samoupravama”, navodi se u saopštenju iz kabineta gradonačelnika Severne Mitrovice Gorana Rakića.

Naše opštine nikada neće dozvoliti sprovođenje ovakvog nakaradnog zakona, kojim se u suštini umanjuju nadležnosti lokalne samouprave, a na štetu građana, navodi se u saopštenju.

Ovakvim postupkom samo se produbljuje jaz i nepoverenje, stvarajući nepotrebnu krizu započetu donošenjem zakona o Trepči, navode gradonačelnici sa severa Kosova i dodaju da će se u svojim odlukama uvek i samo rukovoditi interesima građana.

Poslanici kosovskog parlamenta usvojili su Zakon o strateškim investicijama na Kosovu, koji omogućava Vladi u Prištini da ugovara kapitalne projekte bez raspisivanja javnog tendera i učešća lokalnih samouprava.

Comments

Pročitaj još