Skupština Kosova usvojila nacrt zakona o Trepči

Kosovski parlament je odbio zahtev poslanika Srpske liste da se predlog zakona o “Trepči” skine sa dnevnog reda, javlja dopisnik RTS-a.

Zahtev je na početku sednice izneo šef poslaničkog kluba Srpske liste Slavko Simić.

Većinom glasova albanskih poslanika, Simićev zahtev je odbijen. U nastavku sednice odlučeno je da predlog zakona o “Trepči” bude jedino pitanje na dnevnom redu.

Srpska lista insistira da se pitanje “Trepče” reši kroz dijalog i dogovor, a ne usvajanjem zakona koji ima jednostranu pravnu osnovu, izjavio je šef poslaničkog kluba Srpske liste Slavko Simić i ponovo zatražio njegovo povlačenje sa dnevnog reda sednice parlamenta.

Na sednici kosovske skupštine na kojoj se razmatra zakon o “Trepči”, Simić je dodao i da rešenje treba tražiti i u konsultaciji s menadžmentom “Trepče”, predstavnicima srpske zajednice, odnosno lokalnim samoupravama na čijim teritorijama se nalazi najveći kapacitet Kombinata “Trepče”, uključivanjem lokalnog i međunarodnog ekspertskog pravnog tima i uz obavezno učešće delegiranih predstavnika Srpske liste u vladi i parlamentu.

“Samo takvim pristupom, možemo pronaći održivo rešenje za Kombinat “Trepče” i na taj način možemo ostvariti cilj ekonomski stabilnog razvoja svih zajednica, a samim tim i ostvariti dugotrajnu političku stabilnost”, kaže Simić.

On je naveo da su celokupna srpska zajednica na Kosovu kao i predstavnici Srpske liste duboko uvereni da će predloženi zakon o “Trepči”, u čijoj izradi nacrta nije učestvovao ekspertski tim srpske zajednice, u velikoj meri ugroziti egzistencijalni opstanak radnika “Trepče”.

Naveo je da će se time praktično ugroziti i većinski srpsko stanovništvo koje živi u opštinama gde se nalaze najveća nalazišta ruda i minerala, prateća infrastruktura, brojni objekti od javnog interesa i stambene jedinice koje su građene na zemljištu tog ekonomskog giganta.

Simić kaže da je njegova odgovornost i obaveza da u parlamentu govori u ime 3.000 radnika “Trepče” i u ime srpske zajednice koju predstavlja, te da u ime poslaničkog kluba Srpske liste prenese zajednički stav o predloženom zakonu o “Trepči”, koji je na današnjem zasedanju uvršćen po hitnoj proceduri.

On je rekao da je Srpska lista uvek bila konstruktivan partner, spreman da podrži dobre zakone, ali da je predlog zakona o “Trepči” neprihvatljiv.

Mustafa: “Trepča” je sinonim razvoja Kosova

Kosovski premijer Isa Mustafa, obrazlažući predlog zakona, rekao je da će, kako kaže, “Trepča” biti ustrojena kao akcionarsko društvo.

Vlada će biti vlasnik 80 odsto akcija, dok će ostalih 20 odsto biti u vlasništvu radnika.

Mustafa je rekao da je predviđeno da “Trepča” ima tri jedinice – Rudnike i flotaciju u Starom trgu, Kišnici i Leposaviću.

Dodaje da zakon kaže da je ruda vlasništvo Kosova i da je prema tome i iskopavanje rude bazirano na zakonskim osnovama.

Kaže da će se prema strukturi vlasništva isplaćivati dividende i da je “Trepča” sinonim razvoja Kosova.

Poslanik DSK Muhamet Mustafa, nekada predsednik Odbora za privredu, rekao je da je reč o zakonu od posebnog značaja, jer on otvara put da “Trepča” postane atraktivna kompanija za ulaganja vlade i radnika.

Poslanik DPK Sali Beriša-Šalja istakao je da restrukturiranje “Trepče” otvara vrata stranim investitorima, prenela je Kohanet.

“Ovaj nacrt zakona je u direktnoj vezi sa sudbinom “Trepče”, a poslanička grupa DPK procenjuje da je dolazak ovog zakona u parlament važan za ekonomiju. Ovaj zakon otvara put za revitalizaciju i restrukturiranje i otvoriće vrata stranim i domaćim investitorima koji su neophodni za ekonomiju Kosova”, rekao je Beriša-Šalja i pozvao poslanike da glasaju za taj zakon.

Među kosovskim poslanicima nema jedinstva. Samoopredeljenje strepi od daljih koraka Vlade u vezi sa kombinatom. Kosovska štampa kao moguće razloge za užurbano donošenje zakona navodi ponude koje su stigle Prištini za eksploataciju rude.

“Isa Mustafa je prošle godine rekao da želi da se okrene budućnosti. Budućnost je da kombinat proda deo po deo, kao lopov koji krade auto”, kaže Visar Imeri iz
Samoopredeljenja.

Predlogom zakona dug Trepče od milijardu i po evra bio bi obaveza kosovskog budžeta što bi moglo da izazove bankrot. U obavezi da isplate dug poveriocima bili bi i radnici, kao vlasnici petine akcija.

Veliki deo rudnika je u centralnoj Srbiji, ali su rudnički ulazi na Kosovu i Metohiji. Procene kapaciteta za ekploatisanje kreću se od zvaničnih 10 godina do nezvaničnih 200.

Vlada Kosova je ranije danas usvojila nacrt zakona o “Trepči”, a usvajanju zakona suprotstavili su se predstavnici Srba – zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović i ministri Ljubomir Marić i Dalibor Jevtić, što nije bilo dovoljno da se zakon ne usvoji, te je on prosleđen na usvajanje Skupštini Kosova, koja bi odluku trebalo da donese do kraja dana.

Srpski poslanici su najavili da neće glasati za zakon. Za njegovo usvajanje potrebna je prosta većina od 61 glasa.

Kosovska skupština pokušava ovim zakonom da promeni drugačije činjenice. Od 1991. “Trepča” je akcionarsko društvo, većinski vlasnik je Republika Srbija sa 55 odsto, sa 30 odsto sam kombinat učestvuje u kapitalu, a ostatak je u vlasništvu nekoliko preduzeća. Polovinom na severu upravljaju Srbi, a polovinom Albanci.

Na magistralnom putu Priština–Raška kod mesta Rudare ranije danas održan je protest zbog zakona o “Trepči”, a prethodno je u Zvečanu održana vanredna sednica skupština četiri opštine.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još