Simić: Povući zakon, rešenje za Trepču je dijalog

Srpska lista insistira da se pitanje Trepče reši kroz dijalog i dogovor, a ne usvajanjem zakona koji ima jednostranu pravnu osnovu, izjavio je danas šef poslaničkog kluba Srpske liste Slavko Simić i ponovo zatražio njegovo povlačenje sa dnevnog reda sednice parlamenta.

Na sednici kosovske skupštine na kojoj se razmatra zakon o Trepči, Simić je rekao da rešenje imovinsko pravnog statusa Kombinata Trepče, koji u budućnosti treba da predstavlja motor ekonomskog razvoja opština i zajednica na Kosovu, treba isključivo tražiti u dogovoru.

On je dodao da rešenje treba tražiti i u konsultaciji s menadžmentom Trepče, predstavnicima srpske zajednice, odnosno lokalnim samoupravama na čijim teritorijama se nalazi najveći kapacitet Kombinata Trepče, uključivanjem lokalnog i međunarodnog ekspertskog pravnog tima i uz obavezno učešće delegiranih predstavnika Srpske liste u vladi i parlamentu.

“Samo takvim pristupom, možemo pronaći održivo rešenje za Kombinat Trepče i na taj način možemo ostvariti cilj ekonomski stabilnog razvoja svih zajednica, a samim tim i ostvariti dugotrajnu političku stabilnost”, kaže Simić.

On je naveo da su celokupna srpska zajednica na Kosovu kao i predstavnici Srpske liste duboko uvereni da će predloženi zakona o Trepči, u čijoj izradi nacrta nije učestvovao ekspertski tim srpske zajednice, u velikoj meri ugroziti egzistencijalni opstanak radnika Trepče.

Naveo je da će se time praktično ugroziti i većinski srpsko stanovništvo koje živi u opštinama gde se nalaze najveća nalazišta ruda i minerala, prateća infrastruktura, brojni objekti od javnog interesa i stambene jedinice koje su građene na zemljištu ovog ekonomskog giganta.

Simić kaže da je njegova odgovornost i obaveza da u parlamentu govori u ime 3.000 radnika Trepče i u ime srpske zajednice koju predstavlja, te da u ime poslanickog kluba Srpske liste prenese zajednički stav o predloženom zakonu o Trepči koji je na današnjem zasedanju uvršćen po hitnoj proceduri.

On je rekao da je Srpska lista uvek bila konstruktivan partner, spreman da podrži dobre zakone, ali da je predlog zakona o Trepči neprihvatljiv.

 

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još