• Početna>
  • Vesti>

Kosovska skupština raspravlja samo o zakonu o “Trepči”

Kosovska skupština odlučila je većinom glasova da se na dnevnom redu današnje sednice raspravlja samo Nacrtu predloženog zakona o Trepči, što je prihvaćeno većinom glasova.

Prištinska Kohanet prenela je da je za taj predlog od 81 prisutnog poslanika glasalo njih 73, dok je osam poslanika Srpske liste glasalo protiv. Istovremeno odbijen je predlog Srpske liste da se predloženi Nacrt zakona o Trepči skine s dnevnog reda.

Vlada Kosova usvojila je ranije Nacrt zakona o Trepči, kojim se predlaže da 80 odsto ovog preduzeća bude vlasništvo kosovske vlade, a 20 odsto – zaposlenih. Usvajanju zakona suprotstavili su se predstavnici Srba – zamenik premijera Kosova, Branimir Stojanović i ministri Ljubomir Marić i Dalibor Jevtić, što nije bilo dovoljno da se zakon ne usvoji, te je on prosleden na usvajanje kosovskoj skupštini, čije zasedanje je u toku.

Predlog zakona poslanicima je predstavio premijer Isa Mustafa rekavši da “‘Trepča’ jeste i da će ostati imovina Kosova”.

RTK je prenela da je Mustafa rekao da je Nacrt zakona o “Trepči”, zakon koji je od posebne važnosti za Kosovo i pozvao poslanike da ga podrže.

Poslanik DSK, Muhamet Mustafa, nekada predsednik Odbora za privredu kazao je da je reč o zakonu od posebnog značaja, jer on otvara put da Trepča postane atraktivna kompanija za ulaganja vlade i radnika.

Poslanik DPK Salji Beiša-Šalja je rekao da restrukturiranje Trepče otvara vrata stranim investitorima, prenela je Kohanet.

“Ovaj nacrt zakona je u direktnoj vezi sa sudbinom Trepče, a poslanička grupa DPK procenjuje da je dolazak ovog zakona u parlamentu važna za ekonomiju. Ovaj zakon otvara put za revitalizaciju i restrukturiranje i otvoriće vrata stranim i domaćim investitorima, koji su neophodni za ekonomiju Kosova”, rekao je Beriša-Šalja i takođe pozvao poslanike da glasaju za ovaj zakon.

Vlada Kosova usvojila je danas Nacrt zakona o Trepci, kojim se predlaže da 80 odsto ovog preduzeca bude vlasništvo kosovske vlade, a 20 odsto – zaposlenih. Usvajanju zakona suprotstavili su se predstavnici Srba – zamenik premijera Kosova, Branimir Stojanovic i ministri Ljubomir Maric i Dalibor Jevtic, što nije bilo dovoljno da se zakon ne usvoji, te je on prosleden na usvajanje Skupštini Kosova, koja bi odluku trebalo da donese do kraja dana.

Inače, zasedanju kosovske skupštine prethodio je hitan sastanak predstavnika Srba iz četiri opštine sa sevea Kosova, sa koje je poručeno da će se bilo kakva jednostrano doneta odluka smatrati ništavnom i nesprovodivom na severu KiM.

Potom je usledio treći po redu protest u mestu Rudare, kraj Zvečana sa kojeg je pomocnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković poručio da, kao što se na zvečanskoj tvrđavi vijori srpska zastava, dako će se vijoriti, dok je Srbije i srpskog naroda i na Trepčinom dimnjaku.

Protestu su pored Petkovića i ministara u kosovskoj vladi, priključili studenti univerziteta u Kosovskoj Mitrovici.

 

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još