Petković: Zakon o Trepči mrtvo slovo na papiru, ako nema dogovora

Predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, Srba sa Kosova i Metohije i menadzmenta Trepče ocenili su na sastanku u Zvečanu da je Nacrt zakona o Trepči o kojem bi sutra trebalo da se izjasne poslanici kosovske skupštine neprihvatljiv.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je novinarima nakon sastanka da će Zakon o Trepči ostati mrtvo slovo na papiru ako se pitanje Trepče bude rešavalo bez dogovora sa srpskim vlastima.

“Činjenica da se Trepča nalazi na severu KiM i činjenica da se rudne žile Trepčinih rudnika nalaze većim delom na teritoriji centralne Srbije govore da ako se ovaj Nacrt zakona o Trepči usvoji, ono će ostati samo mrtvo slovo na papiru,ako ne dođe do razgovora sa pravim vlasnicima i ako ne bude uključena srpska strana”, rekao je Petković.

Petković je kazao da Kombinat Trepča predstavlja vlasništvo Republike Srbije i da Fond za razvoj Republike Srbije sa preko 55 odsto akcija učestvuje u ukupnom kapitalu Trepče kao većinski vlasnik.

To je imovina države Srbije, tako da neće biti kada Isa Mustafa kaže da je Trepča i sva imovina Trepče vlasništvo lažne države Kosovo, rekao je Petković i istakao da je Vlada Srbije apsolutno protiv Nacrta zakona o Trepči.

On je dodao da vlasti u Prištini ovim Nacrtom zakona žele da legalizuju otimanje srpske imovine, žele da kompaniju Trepča pretvore u preduzeće prištinske vlade, uzurpiraju ukupnu imovinu, rudnike i sva postrojenja i infrastrukturu kompanije.

“Apelujemo da se sa dnevnog reda Skupštine Kosova ukloni “suludi” Nacrt zakona o Trepči jer on ne donosi nikome dobro, kazao je pomoćnik direktora Kancelarije za KiM.

“Upućujemo apel Prištini da dobro razmisli, kažemo, da je potrebno doneti zakon ali zakon u saradanji sa srpskom stranom, menadzmentom Trepče. Ako neće da nas poslušaju mi ćemo imati adekvatan odgovor i u tom smislu ušli smo u određene procedure koje se tiču pokretanja i pravnih mehanizama koji će doneti ozbiljne probleme Prištini,”- upozorio je Petković.

Mi to ne želimo, želimo da sarađujemo i pronađemo rešenje koje je održivo i koje će omogućiti rad Trepče, kazao je Petković.

Jedan od dvojice srpskih ministara u kosovskoj vladi Ljubomir Marić izjavio je da juče na sednici kosovske vlade usvojeni Nacrt zakona o Trepči je u potpunoj suprotnosti sa svim interesima srpske zajednice na KiM.

“Za nas je Nacrt zakona o Trepči kakav je otišao u Skupštinu Kosova potpuno neprihvatljiv, ostajemo otvoreni, nadamo se da će neko shvatiti da je ovakav zakon ponižavajući za nas i da će ga vratiti za sto, da razgovaramo kako bi našli realna rešenja,”- rekao je Marić.

“Donošenje zakona, ulaženje u procedure izrade Nacrta zakona bez studije izvodljivosti je potpuno nakaradan proces koji nema nikakvog tehnološkog ili ekonomskog osnova. Bili smo konstruktivni učestvovali smo do jednog momenta kada je prekinut ovaj deo razgovora i jednostavno nam je pola sata pred sednicu vlade spušten Nacrt zakona na sto,”- rekao je on.

Marić je kazao da se na taj način ne može razgovarati sa Srbima i da tako nešto neće podržati a da menadzment Trepče mora biti adresa broj jedan da se sa stručne i sa tehnološke strane pronađe put kako Trepča da nastavi dalje i privuče investitore.

Naš stav je jasan, za nas ovaj Nacrt zakona o Trepči je nešto što sa nama nije dogovoreno i nešto što je za nas neprihvatljivo, zaključio je Marić.

Na sastanku koji je održan u sedištu Trepče u Zvečanu prisustvovali su pored predstavnika Kancelarije za KiM, menadzmenta Trepče i drugi predstavnici Srba sa Kosova i Metohije.

Izvor: Tanjug

Foto: Novosti

 

Comments