Oliveru Ivanoviću traži izuzeće sudije Albanca

O žalbi na presudu lideru građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću pred Apelacionim sudom u Prištini odlučivaće i jedan sudija kosovski Albanac, čije je izuzeće zatražila odbrana.

Posle pet meseci od podnošenja žalbe na presudu Ivanoviću, drugostepeno veće Apelacionog suda u Prištini održaće ročište 28. septembra, a predviđeno je da ono traje četiri dana.

Advokat Nebojša Vlajić izjavio je Tanjugu da ono što za sada znaju u Ivanovićevoj odbrani jeste da je predsednik veća međunarodni sudija Euleksa, ali i da je jedan član veća lokalni sudija – Albanac, zbog čega su podneli zahtev Apelacionom sudu da veće bude sastavljeno isključivo od međunarodnih sudija.

“Smatramo da lokalni sudija u ovom predmetu ne može da odlučuje. Euleks je osnovao misiju upravo zbog toga da bi presuđivao predmete za koje se smatra da lokalno pravosuđe nije u stanju, a to su oni predmeti koji uključuju različite nacionalnosti, predmeti gde je krivično delo učinjeno na štetu jedne nacionalnosti od pripadnika druge, kao i ratne zločine”, objasnio je Vlajić.

Dodao je da je ovaj predmet spada upravo u tu grupu predmeta i da smatra da lokalno pravosuđe, odnosno lokalne sudije, ne treba da u njemu učestvuju.

“Kakva će biti odluka po našem zahtevu, ostaje da se vidi. Mi lično ne sumnjamo ni u jednog sudiju, ni međunarodnog ni lokalnog, ali objektivno, činjenice da je sudija Albanac čine ga nepodobnim da nepristrasno odlučuje u ovom predmetu”, ocenio je Vlajić.

Odbrana Olivera Ivanovića uložila je krajem aprila žalbu na presudu kojom je Ivanović, početkom godine, osuđen na devet godina zatvora za krivično delo ratnog zločina koji je počinjen 1999. godine u Kosovskoj Mitrovici.

Ivanovićeva odbrana smatra da je po sredi politički motivisan proces, a on se u zatvoru nalazi od 27. januara 2014. godine.

Izvor: TANJUG

Comments