Đurić: Govoriti o žrtavama, izbeći rat

Direktor Kancelarije za KIM Marko Đurić obišao je danas “Spomen sobu – Kosmetske žrtve” u Beogradu i poručio da će država pomoći da se pronađe pravda za sve srpske i druge žrtve.

Đurić je istakao da postoje instrumenti da se međunarodnim pravosudnim organima pomogne da se pred lice pravde izvedu oni koji su činili zločine.

On je dodao da je veoma važno da se o stradanjima i patnjama govori i budućim generacijama, kao i da se ne prikriva stvarno stanje stvari na KIM tako što će se govoriti samo “u cvetnoj formi”, jer i danas ima onih koji ne bi da govore o toj temi.

“Tražimo pravdu za srpske i za sve druge žrtve na KIM”, rekao je Đurić i podvukao da među žrtvama nema razlike, te da nijedna porodica nije zaslužila da trpi diskriminaciju tako što neće dočekati pravednu kaznu za monstruozne zločine.

On je u udruženju kidnapovanih i ubojenih na KIM, gde se nlaazi spomen soba, zahvalio porodicama žrtava jer su, kako je rekao, savest koja ne dozvoljava da se zaboravi sve što se dešvalo iako mnogi žele da to gurnu pod tepih.

“Smatram da država ima instrumenata da pomogne da zločinci budu izvedeni pred lice pravde i nikada nećemo prestati da govorimo o tome”, podvukao je direktor Kancelarije za KIM.

Kako je istakao, neće se dozvoliti da se “pomirenje fingira lažnim izvinjenjima” već da je potrebna pravda za žrtve i da se stvari nazovu pravim imenom.

“Ovakvih soba ima i na srpskoj i na albanskoj strani, mi treba da se prema tome nosimo odgovorno i dostojanstveno”, rekao je Đurić, navodeći da se iz svega što se dogodilo treba izvući lekcije o tome koliko je rat nešto što po svaku cenu treba izbeći.

Upitan da kaže kakva su mu očekivanja od specijalnog suda koji je formiran za zločine OVK, Đurić je kazao da nema previše poverenja u taj sud i da bi on trebalo da se dokaže, a da će Srbija pomoći u tome.

Predsednik udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KIM Simo Spasić rekao je da to udruženja ima nekoliko zahteva za vladu, da reguliše status civilnih žrtava, da podigne spomenik srpskim žrtvama i da 10. jun proglasi Danom sećanja na kosmetske žrtve.

Đurić je kazao da se o spomeniku već razgovaralo i da vlada pomaže da istina bude na videlu i danas, kao i da će raditi na tome u okviru svojih nadležnosti.

Izvor: TANJUG

Comments

Pročitaj još