Predstavljeni rezultati rada UNDP-ja

Kancelarija UNDP Zvečan danas je predstavila rezultate rada u protekle dve godine u opštinama na severu Kosova. Pres konferenciji su prisustvovali Endrju Rasel, razvojni koordinator UN-a na Kosovu i ambasadorka Finske na Kosovu Anja Hutmaki.

Prisutnima se prvo obratio Endrju Rasel, koji je govorio o ciljevima  UNDP-ja.

”Pokušavamo da radimo nepristrasno i da rešavamo probleme nezaposlenosti, bezbednosti, razvoju pojedinaca i da obezbedimo pravdu za sve. Stvari na kojima radimo su važne. Mi nismo samo, vi niste sami. Mi smo ovde da bi služili vama, da se borimo protiv siromaštva, ekoloških problema, da smanjimo nezaposlenost i obezbedimo pravdu za sve. Čast nam je što možemo raditi sa vama u cilju otklanjanja ovih problema”, istakao je Rasel.

Ambasadorka Finske Anja Hutimaki ističe da je Finska dugo prisutna na Kosovu i da joj je drago što je ambasada uspela da, kroz saradnju sa UNDP-jem, proširi svoje aktivnosti na severne opštine.

”Finska je doprinela programima sa 2 miliona evra u protekle dve godine, a ciljevi su nam zaštita žena, ekonomski rast i stvaranje bolje perspektive za najmlađe. Proteklih godina smo u severnim opštinama imali dva projekta, mere za aktivno tržište rada i sprečavanje nasilja nad ženama”, istakla je Hutimaki.

Prisutnima su se obratili i dobitnici grantova za samozapošljavanje Almedina Pelić i Nenad Vasić, i oboje su istakli značaj podrške, kako finansijske tako i logističke, koju su dobili od UNDP-ja.

Kroz projekte UNDP-ja sanirana su korita reka u severnim opštinama, saniran je i put u selu Donji Strmac u dužini od 5200m. Zaposlenje kroz programe su pronašle 124 osobe a ”malim” farmerima su podeljeni plastenici, plantaže za uzgoj maline i origana kao i jedan inkubator.

Glavni donatori su Vlada Finske, Vlada Norveške i UNDP.

Comments

Pročitaj još