Kozarev i Bejani o povratku na KiM

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev sastao se danas sa Specijalnim izvestiocem Ujedinjenih nacija za ljudska prava interno raseljenih lica Čalokom Bejanijem.

Kako se navodi u saopštenju za javnost Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Kozarev je zvaničniku UN predočio dosadašnje prepreke masovnijem održivom povratku interno raseljenih lica i predstavio koncept povratničkog naselja „Sunčana dolina“.

„Vladavina zakona, poštovanje ljudskih prava i napuštanje politika koje za cilj imaju produbljivanje jaza među ljudima po nacionalnoj i verskoj osnovi jeste preduslov normalizacije i rešavanja problema interno raseljenih lica na KiM“, rekao je Kozarev, dodajući da u južnoj srpskoj pokrajini i dalje ne postoje institucije koje zavređuju poverenje građana.

On je objasnio da Srbi tek odnedavno imaju mogućnost da pred tamošnjim sudovima zaštite svoja imovinska prava, ali da se sada suočavaju sa činjenicom da policija ne želi da iseljava uzurpatore imovine, navodi se u saopštenju i dodaje da je zamenik direktora takođe istakao da interno raseljena lica na Zapadnom Balkanu ne smeju biti van fokusa UN.

Comments

Pročitaj još