• Početna>
  • Vesti>

Drecun: Ako bude povlašćenih kao u Hagu – to nije to

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da tek treba da se vidi da li će Specijani sud za ratne zločine koji su počinili OVK primenjivati najviše međunarodne standarde i ako bude povlašćenih koji će da izbegnu pravdi, kao što je bilo u Hagu – “to nije to”.

“Ako bude povlašćenih koji će izbeći pravdi, situacija sličnih onim u Haškom tribunalu, naravno da neće biti najviših međunarodnih standarda, sem ako neko smatra da je ono što je rađeno u Hagu najviši standard”, rekao je Drecun.

On ipak mislim da je tužilacki tim dosta ozbiljno radio na prikupljanju dokaza proteklih meseci, a koliko će optužnica biti podignuto, zavisiće prevashodno od rezultata njihovog rada, ali i od toga da li će biti političkih pritisaka.

Komentarišiću postavljanje Amerikanca Dejvida Švendimana za glavnog tužioca Specijalnog suda za istraživanje zločina nad Srbima, Drecun je rekao da je bilo očekivano da specijalni istražni tim preraste u tužilački.

Prema njegovim rečima, imenovanje Švendimana za glavnog tužioca Specijalnog suda za istraživanje ratnih zlocina počinjenih tokom rata na Kosovu veoma je važan korak ka tome da Sud počne da radi.

Drecun takođe podseća da je iz Tužilaštva najavljeno da bi već tokom septembra mogle da uslede prve optužnice i da su u toku su završne tehničke pripreme da bi Sud mogao da radi.

Specijalni sud biće smešten u Hagu, a Švendiman je ucestvovao i u istragama o prevarama i korupciji u Avganistanu. Diplomirao je prava na Univerzitetu u Juti 1976. godine, bio je državni tužilac u američkoj državi Juti.

Švendiman je bio na čelu Specijalnog istražnog tima koji je formiran 2011. godine kako bi vodio nezavisnu istragu o optužbama koje je Dik Marti izneo u izvešaju Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima na Kosovu, a krajem prošle decenije bio je tužilac za ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

Izvor. Tanjug

Comments

Pročitaj još