• Početna>
  • Vesti>

U Gračanici otvoren Radio – televizijski centar „Gračanica“

Radio-televizijski centar “Gračanica” otvoren je večeras uz prisustvo direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića,  ministra prosvete Mladena Šarčevića, političkih predstavnika srpskog naroda u privremenim institucijama samouprave u Prištini i lokalnoj vlasti, predstavnika medija i novinarskih udruženja na Kosovu i Metohiji, i brojnih gostiju.

“Ja spadam među ljude koji veruju da je istina naše najjače oružje, posebno u ovom vremenu kada neistinama i prekrajanjem ne samo sadašnjeg nego i prošlog vremena pokušavaju da zatru ne samo sećanje na našu slavnu prošlost, nego i da suzbijanjem reči na našem jeziku  suzbiju i onemoguće naš opstanak na ovim prostorima u budućnosti. Duboko i čvrsto verujem da će srpska reč, reč na Srpskom jeziku izovog studija stizati ne samo u domove ovde na Kosmetu već i u domove  širom sveta gde će se istina o životu i sudbini, kao i borbi našeg naroda na ovim prostorima bolje čuti zahvaljujući ovom RTV-studiju”, poručio je Đurić u Gračanici.

“Uveren sam u to da će ljudi koji iz ovog studija budu emitovali informacije, zabavne sadržaje i sve ono što radi jedan ozbiljan medijski centar voditi računa o našoj kulturi, tradiciji, duhovnosti i ja na tome čestitam svim ljudima koji su uložili napor da do ovoga danas dođe, posebno rukovodstvu “Mreže Most”, koje je zaista u prethodnih nešto više od godinu dana višestruko uvećala svoju produkciju programu na srpskom jeziku. Mislim da je važno da se program Mreže Most čuje u čitavoj Srbiji. I još jedna sugestija, nama je veoma važno da čuvamo naše nacionalno pismo, a voleo bih da ovaj studio bude bastion ćirilice, i verujem da će biti“, istakao je Đurić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju čestitao  je pripadnicima „sedme sile“, kako je rekao, posebno ovde na Kosmetu na izdržljivosti i hrabrosti u svom radu, jer je prema njegovim rečima posebno teško raditi u ovakvim okolnostima. On je zahvalio i ministru prosvete Mladenu Šarčeviću koji je , kako je rekao, svojim dolaskom na KiM pokazao koliko brine Vlada Srbije o školskoj deci,Univerzitetu i izrazio uverenje da će u narednom periodu Ministarstvo prosvete biti jedan od perjnika zaštite srpskih nacionalnih interesa na KiM.

Direktorka JP”Mreža Most” Slađana Ivančević rekla je na svečanosti da je u poslednjih godinu dana mnogo toga pozitivnog učinjeno.

“Program koji je vezan za narod na KiM povećli smo za pet puta,uložili smo sredstva u svaku poslovnu jedinicu ” rekla je Ivančević i dodala da je “Mreža Most” postala jedna velika porodica.

“Na čitavom prostoru naše južne pokrajine nastupamo zajedno, imali smo nebrojeni broj sati direktnih prenosa, odloženih snimaka, svih važnih i manje važnih manifestacija, zabeleženo je sve što se na KiM dešavalo i to mi je najvažnije” rekla je direktorka. Ona je zahvalila najbližim saradnicima i koordinatorima programa  Ljiljani Janković, Nenadu Milenkoviću, Maji Fićović i Saši Miciću.

“Zahvaljujući sada već kolegi Slobodanu Ristiću, našem sugrađaninu koji je dugo boravio u Norveškoj, napravili smo Centar u Gračanici “, rekla je Ivančević i posebno zahvalila direktoru Kancelarije za KiM Marku Đuriću koji je prepoznao potrebe i pomogao ovoj medijskoj kući kao i svima koji su na bilo koji način pomogli da izveštavanje bude pravovremeno i objektivno.

“JP “Mreža Most” osnovano je odlukom Vlade Republike Srbije 2010. godine kao naslednik RTS- Televizije Priština. Za Srbe koji žive na Kosmetu, informisanje nepristrasno i pravovremeno na njihovom jeziku, jedan je od preduslova da se osećaju sigurniji u pravom smislu te reči”, navedeno je ranije u saopštenju za javnost.

Zahvaljujući direktorki, njenom timu vrednih i odvažnih saradnika, novinara, snimatelja čiji je profesionalizam na najvišem nivou, svaka vest i događaj na vreme stižu do svakog kosmetskog Srbina, ne samo na KiM već i u centralnoj Srbiji.

Izvor: Radio Gračanica, TV Most

 

Comments

Pročitaj još