Đurić: Rasvetliti sudbinu nestalih lica na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo I Metohiju Marko Đurić apeluje na institucije, političke elite I međunarodne organizacije da ulože dodatni napor u rasvteljavanju slučajeva nestalih lica tokom sukoba u južnoj srpskoj pokrajini.

Povodom Međunarodnog dana nestalih osoba, Đurić podseća da je Međunarodnom komitetu Crvenog krsta (MKCK) prijavljeno  6.049 slučajeva nestalih na Kosovu i Metohiji, a da je od tog broja do danas zatvoreno 4.383 slučajeva. I dalje se 1.666 osoba vodi kao nestalo, a među njima je više od 570 Srba i drugih nealbanaca.

“I pored deklarativne spremnosti svih zainteresovanih strana, nismo uspeli da utvrdimo kakva je sudbina svih nestalih, a jedna od najmračnijih stranica istorije naše zajedničke istorije neće biti zatvorena dok god to ne bude učinjeno”,poručuje Đurić. On takođe podseća  da je pod nadzorom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Beograd I Priština usko sarađuju u rešavanju obog problema, te da je tim putem rešeno oko 1.620 slučajeva nestalih lica.

“Beogradska delegacija je postupila po svim zahtevima Prištine koji se odnose na terenske provere i lociranje mogućih grobnica na području centralne Srbije. Očekujem i da Priština Radnoj grupi preda informacije o mogućim grobnicama sa posmrtnim ostacima Srba i drugih nealbanaca, a od međunarodnih organizacija, koje su u vreme činjenja zločina i njihovog prikrivanja bile na KiM (Kfor, UNMIK, OEBS, Haški tribunal),  da pomognu u pribavljanju relevantne dokumentacije i rešavanju pitanja oko 400 NN posmrtnih ostataka u mrtvačnici u Prištini”, navodi Đurić u saopštenju za javnost I dodaje da su nedostatak informacija o mogućim pojedinačnim i masovnim grobnicama i teškoće u identifikaciji ekshumiranih posmrtnih ostataka i dalje ključne prepreke za rešavanje slučajeva nestalih lica.

Đurić očekuje da će u budućnosti Beograd I Šriština načiniti odlučniji pomak ka srpsko-albanskom pomirenju tako što će, bez izuzetka, “utvrditi sudbinu svih osoba koje se i dalje vode kao nestale”.

Comments

Pročitaj još