Sukob policije i Albanaca u Mušutištu

Najmanje jedan demonstrant je povređen danas oko 10.30 časova u centru sela Mušutište, kod Suve Reke, kada je došlo do sukoba lokalnih Albanaca i policije.
Specijalne jedinice kosovske policije napravile su kordon ispred demonstranata i zatrtažili od njih da se raziđu nakon čega je došlo do sukoba između policije i demonstranta.

Demonstranti su gađali pripadnike policije staklenim flašama i kamenicama, a do incidenta je došlo u trenutku kada su policajci lišili slobode nekoliko njih koji su sedeli na putu.

Za razliku od jutros, stiče se utisak da je sada manje demonstranata, a više policije.

Put koji vodi prema temeljima crkve koja je porušena i koju Srbi nameravaju da posete, oslobođen je, a Srbi na desetak kilometara odatle u tri autobusa još uvek čekaju da se stvore bezbednosni uslovi kako bi krenuli ka crkvi.

Demonstranti nose albanske zastave i parole na kojima je ispisano OVK.

Na licu mesta mogu se videti ostaci polomljenog stakla i kamenice.

Pripadnici specijalne kosovske policije posle jutrošnjeg sukoba sa demonstrantima iz sela Mušutišta, kod Suve Reke, oslobodili su jednu traku i prolaz prema crkvi Bogorodice Odigitrije, kuda treba da prođu proterani i raseljeni Srbi.

Oko 150 raseljenih Srba nalazi se u tri autobusa i čekaju da se stvore bezbednosni uslovi kako bi nastavili put ka Mušutištu. Sa njima je i ministar za povratak Dalibor Jeftić.

Pripadnici specijalnih jedinica intervenisali su kako bi primorali okupljene Albance da se raziđu i pri tome su upotrijebili suzavac i palice, a nekoliko lica je privedeno.

Albanci iz tog sela sukobili su se jutros sa policijom kada su blokirali put koji vodi prema selu, a kojim treba da prođu proterani i raseljeni Srbi.

Došlo je do sukoba demonstranata i pripadnika kosovske specijalne policije, koja je uhapsila više demonstranata i upotrebila suzavac i palice.

Na licu mesta nalaze se pripadnici specijalne jedinice kosovske policije koji su, kako javlja Tanjugov reporter s lica mesta, uhapsili nekoliko demonstranata i pokušavaju da oslobode prolaz Srbima.

Albanci, mahom, meštani Mušutišta, blokirali su put koji vodi prema crkvi Bogorodice Odigitrije koja je porušena i na čijim temeljima su jutros raseljeni Srbi trebali da prisustvuju liturgiji povodom praznika velike Gospojine.

Demonstranti nose albanske zastave i uzvikuju parole “UČK, UČK”.

Albanci iz Mušutišta su putem društvenih mreža pozivali prethodnih dana sunarodnike iz Suve Reke i okolnih sela da danas svojim prisustvom spreče dolazak Srba u Mušutište.

Srbe je zaustavila policija i oni čekaju rasplet događaja. Oni su sa tri autobusa stigli na pet kilometara od Mušutišta, gde ih je policija zaustavila.

Raseljeni i proterani Srbi čekaju dozvolu za odlazak u selo jer su dobili garancije od policije da će biti bezbedno sprovedeni do porušene crkve, na čijim bi temeljima trebalo da bude služena Sveta Velikogospojinska liturgija.

Ranije je iz Eparhije raško-prizrenske najavljeno da liturgiju u Mušutištu treba da služi jerej Slobodan Ðorić uz sasluženja monaha iz Visokih Dečana.

Izvor i foto: Tanjug

Comments