Čurkin: Briselski dijalog zamrznut, Priština nespremna za ZSO

Dijalog Beograda i Prištine je “duboko zamrznut” i kosovske vlasti su nespremne da primene dogovor o Zajednici srpskih opštinam, izjavio je danas ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin.
On je, u obraćanju Savetu bezbednosti UN, na sednici posvećenoj Kosovu, rekao da je za prevazilaženje tog zastoja u dijalogu potrebno jače prisustvo svetske organziacije u pokrajini.

Prema njegovim rečima, pitanje demakacije granice sa Crnom Gorom iznelo na površinu i jače pozive za ujednjenje svih albanskih zemalja i stvaranje “velike Albanije”.

Čurkin je takođe rekao da se razvlači početak rada Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, “traže se izgovori”, da bi se “identifkovali i neutralisali svedoci”.

“Skrećemo pažnju da je Kosovo ‘siva zona’ u Evropi ne samo za organizovani kriminal, već i za islamiste”, rekao je Čurkin, podsećajući da se na Kosovu regrutuju i odatle šalju borci za ISIL.

Čurkin je takođe podsetio da su oko crkve Hrista Spasa u Prištini, “koja je mogla biti simbol verske tolerancije”, vršena iskopavanja da bi se našli navodni posmrtni ostaci ubijenih Albanaca, i da, kao što se i očekivalo, ništa nije nađeno.

Čurkin je, takođe, ocenio neprihvatljivim izjave Prištine da je Misija UN na Kosovu instrument ruskog uticaja i dodao da to smatra napadom na UNMIK i UN.

On je takođe skrenuo pažnju da u izveštaju UNMIK-a nije spomenuta “epizoda” u kojoj je ruski ambasador u Beogradu prilikom posete Kosovu tražio sastanak sa komandantom Kfora, ali on za to nije našao vremena.

Čurkin je podsetio da su snage NATO-a na Kosovu na osnovu rezolucije UN.

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."