• Početna>
  • Vesti>

Žbogar: Kosovska elita nesposobna da postigne saglasnost

Odlazeći Specijalni predstavnik EU na Kosovu, Samuel  Žbogar izjavio je da  “nesposobnost političke elite na Kosovu da postigne saglasnost o strateškim, nacionalnim interesima, pa i kada je reč o dijalogu i ormalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Žbogar je u intervjuu za Radio Slobodnu Evropu rekao da je “dijalog i normalizacija odnosa Kosova i Srbije” uslov za dalji napredak Prištine i Beograda na putu ka EU, te da se normalizacija odnosa treba smatrati nacionalnim interesom.

“Sada ulazimo u jednu novu fazu dijaloga gde dve strane treba da se izjasne kako treba da nastave dijalog u budućnosti, koja su pitanja koja treba da se otvore i čemu vodi ovaj dijalog. Mislim da ima potrebe da se dijalog restruktuira i da se pripreme za dijalog vrše drugačije. Ono što na Kosovu vidimo jeste jedan skepticizam prema ovom procesu zbog nedostatka transparentnosti u ranijim fazama dijaloga. Ali, radimo na tome sa EU da što više ljudi uključimo u ovaj dijalog”, naveo je Žbogar.

Specijalni predstavnik EU naveo je i da je na odgovornost kosovskih političara ratifikacija Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, te je izrazio nadu da će se poslanici do 1. septembra “ubediti da ga izglasaju”.

Kako je dodao, demarkacija granice sa Crnom Gorom je uslov EU od 2012. godine, tako da su o tome kosovski političari bili i ranije upoznati.

Žbogar, koji napušta Kosovo nakon petogodišnjeg mandata, kaže da se “Zajednica opština sa srpskom većinom ne može nametnuti ni jednoj strani, te je za to pitanje potrebno rešenje koje će biti funkcionalno”.

Kako dodaje, obe strane strahuju od ove Zajednice.

“Jedini način jeste da se sedne za sto i da se pokuša da se pronađe rešenje koje će biti funkcionalno, koje će Kosovo održati funkcionalnim i koje će istovremeno Srbima dati određene garancije da mogu da se osećaju dobro i biti integrisani u kosovsko društvo. Mislim da to nije lako, mnogo je lakše pričati o tome nego pregovarati, ali, ovako trebamo da počnemo. Kao što je rekla i visoka predstavnica Mogherini, Ustavni sud je dao uputstva kako stići do toga. Mislim da je vreme da počnemo da idemo napred”, kazao je Žbogar.

On je se usprotivio upotrebi nasilja i suzavca u Skupštini, te kazao da se treba izvršiti napor da se i opozicija uključi u unutrašnje razgovore, jer je to način kako da se spreči upotreba suzavca u Skupštini.

Žbogar je podsetio da je pored demarkacije, uslov za liberalizaciju viza i borba protiv korupcije na visokom nivou.

Govoreći o Specijalnom sudu za ratne zločine, Žbogar je rekao da se njegovo formiranje očekuje kada parlament Holandije ratifikuje bilateralni sporazum sa Kosovom o sedištu ovog suda. To može da potraje do kraja godine, dodaje on.

“Nakon toga, formiraće se Posebne komore i ostaje na tužiocu da podigne optužnice i počne sa radom. Sve pripreme sada se vrše na osnovu privremenog sporazuma potpisanog u Holandiji koji je odmah stupio na snagu. Sada regrutujemo predsednika, sudije i ostalo osoblje. Pripreme su u toku i to znači da, kada budemo imali zakonsku osnovu, Sud može da počne sa radom”, zaključio je Žbogar.

 

 

Foto: Mladina

Comments

Pročitaj još