Đurić: Preobratimo se u bolje ljude

U hramu Preobraženja Gospodnjeg u Prilužju Svetu arhijerejsku liturgiju služio je otac Ilarion iguman manastira Draganac u prisustvu brojnih vernika, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, njegovog zamenika Dušana Kozareva i srpskih ministara i predstavnika u pokrajinskoj Vladi, Branimira Stojanovića, Ljubomira Marića, Slavka Simića i Dalibora Jevtića.

Nakon toga je sečen slavski kolač i osveštano grožđe kakva je tradicija na praznik Preobraženje.

Polažući kamen temeljac za izgradnju parohijskog doma Marko Đurić je celom srpstvu čestitao praznik i poručio da treba da se preobratimo da budemo bolji da bi smo bili bolji ljudi, kako je govorio patrijarh Pavle. Odavde šaljemo poruku i naše želje su da se preobraze i naši neprijatelji, oni koji nam ne žele dobro, zato što smo mi narod koji želi da živi u miru i sa svima. Naš narod je ovde na Kosovu i Metohiji da opstane i ostane i Vlada Republike Srbije sa našim predstavnicima u pokrajinskim institucijama, nastavlja da pomaže ne samo Raško-prizrensku eparhijiu kroz izgradnju ovog parohijskog doma u Prilužju već i kroz različite druge aktivnosti će biti prisutna.

Marko Đurić je takođe poručio da želi da podseti na činjenicu da je narodu u Prilužju i Plemetini obećano da će imati i svoju opštinu. Ova dva mesta trenutno spadaju pod opštinu Vučitrn.

“Za izgradnju normalnih odnosa mislim da je jako važno da se data reč i održi, nastavićemo da negujemo svoju tradiciju, običaje svoj identitet a borba za očuvanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji je ujedno i borba za očuvanje korena čitavog srpskog naroda i njegovog identiteta. Uveren sam da preobražaj srpskog naroda počinje ovde na Kosovu i Metohiji”, naglasio je director Kancelarije za KiM.

“Ove se borimo za sadašnjost i budućnost čitavog srpskog naroda i vodeći tu borbu mi nastavljamo borbu koju su generacije pre nas vodile i činimo njihova stradanja i žrtve smislenim i živim”, zaključio je director Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Parohijski dom u Prilužju finansiran je sredstvima Vlade Srbije preko Kancelarije za KiM, Eparhija raško-prizrenska I Ministarstvo za zajednice i povratak.

Na pitanje novinara kako tumači Vajdenovu izjavu o neophodnosti formiranja ZSO Đurić je rekao da ta poruka ohrabruje i da će to biti zajednički uspeh svih Srba na celoj teritoriji Srbije i ona će biti siguran dom i sigurna brana opstanka našeg naroda na Kosovu i Metohiji, naglasio je Đurić i dodao da se držimo čvrsto onoga što je dogovoreno bez obzira koliko je teško bilo za razliku od druge strane.

Proslava preobraženja je nastavljena bogatim kulturno-umetničkim programom.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još