• Početna>
  • Vesti>

Manastir Banjska proslavio hramovnu slavu Prenos moštiju Svetog Arhiđakona Stefana

Svetom arhijerejskom liturgijom u manastiru Banjska, danas je proslavljen praznik Prenosa moštiju Svetog Arhidjakona Stefana – hramovna slava ove zadužbine Kralja Milutina iz XIV veka.

Liturgiju je služio vladika raško-prizrenski i kosovskometohijski Teodosije uz sasluženje igumana Banjske protosinđela Danila i  monaštva i sveštenstva  eparhije.

Čestitajući slavu bratsvu manastira i svečarima, vladika Teodosije je podsetio da je ova svetinja mnogo stradala  u prošlosti, isto kako je stradao i srpski narod na ovim prostorima.

„Ona je stradala ali se i obnavljala silom Božijom.  Naročito u naše vreme. Mi smo svedoci obnove ove crkve i ovog manastira i ovog mesta uopšte. To je najbolji znak, braćo i sestre, da je Gospod sa nama, da Gospod za nas ima plan i da nismo mi ti koji treba da brinu za sutra, za budućnost“, naglasio je vladika i  dodao da jedino oko čega treba brinuti jeste  da ne grešimo i da se mi – kroz stradanje, približavamo Hristu i Carstvu nebeskom.

Vladika je izrazio nadu da če se monaštvo i u ovoj kao i ustalim svetinjama na Kosovu i Metohiji uvećati a ova svetinja obnoviti i bar donekle nalikovati na Banjsku  iz vremena kada ju je Milutin podigao.

„Najvažnije je braćo i sestre, da nam ova svetinja bude stožer  i stub oko kojeg ćemo se mi savijat i za koji ćemo se držati da nas ne bi vetrovi ovoga sveta odneli ko zna kud“, rekao je vladika.

On je istakao da nam je ova svetinja datada  je čuvamo i obnavljamo i predamo sledećim generacijama. „Ne smemo biti najgori u rodu srpskom.  Da se u naše vreme ugasi taj plamičak  vere, nade i zadužbinarstva  u srpskom narodu. Ne smemo prodavati zemlju koju smo primili i nasledili. Ono što nismo sami stekli, svojim trudom, svojim radom,  nemamo pravo da otuđujemo“, dodao je Vladika.

U ime Vlade Republike Srbije i Kancelarije za Kosovo i  Metohiju,  slavu manastiru Banjska  čestitao je  zamenik direktora Kamcelarije za KiM Dušan Kozarev koji je najavio intenziviranje obnove manastira uporedo sa izgradnjom  kompleksa Rajska banja.

On je dodao da je pored Banjske, na Kosovu i Metohiji puno crkava i grobalja koji čekaju obnovu.

„To je preduslov preporoda i srpske države i srpskog naroda i srpske crkve koja nikada nije prestala da postoji na Kosovu i Metohiji a koja nas je i u težim vremenima nego što su ova, u doba okupacija i represija održala“, rekao je Kozarev.

On je naglasio da će Vlada Srbije i Kancelarija za KiM biti tu da na sve moguće načine podrže ostanak Srba na Kosovu i Metohiji, njihov opstanak i povratak.

Vladika Teodosije rukopoložio je na današnjoj liturgiji Žarka Mitrovića u čin đakona .   Mitrović je završio bogosloviju u Sremskim Karlovcima,  a Teološki fakultet u Beogradu.

Domaćini  slave bili su opština Zvečan i KUD Leposavić  a dogodine, ovu ulogu  će preuzeti Draško Miletić iz Deževe kod Novog Pazara.

Nakon liturgije, priređen je kulturno-umetnički program i slavski ručak.

Comments

Pročitaj još