• Početna>
  • Vesti>

Đurić: U srpskim selima na KiM iz godine u godinu dece sve više

Deca u Srbiji treba da budu centar svega, poručio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić i posebno važnim ocenio najavu premijera da će pitanje nataliteta i demografska politike biti prioriteti nove Vlade.

“Srbija je dobila ministra samo za pitanja nataliteta, što je jedan od mnogih, nužnih preduslova da bi se situacija popravila”, rekao je Ðurić novinarima nakon obilaska desetoro dece sa KIM koja od 1. do 15. avgusta borave u letnjem kampu “Mia Patria”.

Navodeći da su sva zvona za uzbunu uključena s obzirom na dramatične statističke podatke koji govore da svakoga dana imamo 106 građana manje, Ðurić kaže da je ponosan što je u Srbiji na Kosovu i Metohiji natalitet najveći kod srpskog stanovništva.

Naveo je da na KiM ima veliki broj sela koja su ugrožena i u kojima se stanovništvo osipa, ali i veliki broj sela u kojima je iz godine u godinu sve više dece.

Ključan preduslov za to, kaže, da naša zemlja stane na noge, da se oporavi, jeste da sve u našem društvu bude podređeno deci i orijentisano i koncentrisano na decu.

“Da bi se Srbija oporavali, da bismo rešili nagomilane probleme u društvu, jedan od ključnih preduslova, ništa manje značajan od ostalih priopriteta, kao što su jačanje ekonomije, borba za jačanje ugleda naše zemlje, jeste da stavimo decu u centar svega u našem društvu”, poručio je Ðurić.

Dodao je da moramo da radimo na tome da deca u Srbiji konačno budu najvažnija i da nova Vlada to postavlja kao jedan od svojih važnijih prioriteta.

Ðurić je pozvao na podršku aktivnostima kao što je kamp “Mia Patria” u kome su srpska deca iz celog sveta, koja u njemu prolaze kroz najrazličitije vrste obuka i treninga i bave se sportom, umetnošću i svim disciplinama koje čine detinjstvo bogatije i utiru put za zdrav razvoj ličnosti.

Zahvaliviši organizatorima, porodici Bjelogrlić, Ðurić kaže da takvi kampovi omogućuju da se deca iz okruženja i rasejanja međusobno bolje upoznaju, zbliže i izgrade veze za bududćnosti.

Deca u kampu, kako je rekao, uče o istoriji i tradiciji, onom što je suština Srbije i srpstva.

Ðurić je pozvao građane iz čitave Srbije da posete KiM u letnjem periodu jer pokrajina ima dosta da ponudi kada je reč o istoriji i kulturi, spomenicima naše srednjovekovne državnosti.

“Našem narod na KiM, koji opstaje u gotovo nemogućim uslovima, treba toplina i podrška”, kaže Ðurić.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još