• Početna>
  • Vesti>

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju razgovarao sa ambasadorom Kraljevine Norveske

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa ambasadorom Kraljevine Norveške u Beogradu, NJ.E. Arneom Sanesom Bjornstadom.

Đurić je tom prilikom izrazio posebnu zahvalnost Vladi Kraljevine Norveške, koja je od 2008. godine donirala 4,5 miliona evra za obnovu, rekonstrukciju i opremanje srpskih manastira i crkava na Kosovu i Metohiji.

Tokom sastanka, ambasador je istakao opredeljenost norveške vlade i naroda da nastave podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskom narodu na KiM i sa direktorom Kancelarije za KiM pokrenuo inicijativu za saniranje objekata Pećke patrijaršije.

Kraljevina Norveška godinama u kontinuitetu pomaže Srpsku pravoslavnu crkvu na Kosovu i Metohiji – manastire Visoki Dečani, Sokolica i Draganac, crkvu u Lapljem selu, Bogosloviju u Prizrenu. Pored toga, od 2008. godine, norveška vlada i narod, koji su među najvećim donatorima građanima Srbije, donirala je i 5 miliona evra u vidu podrške brojnim projektima na severu Kosmeta.

 

Direktor Đurić je tokom sastanka ambasadora Bjornstada upoznao i sa tokom dijaloga Beograda i Prištine i naglasio značaj tog procesa za regionalnu stabilnost. Takođe, Đurić je ambasadora Kraljevine Norveške informisao o položaju i problemima srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, posebno se osvrćući na situaciju u kojoj se nalaze spomenici srpske kulture i objekti Srpske pravoslavne crkve u pokrajini.

Comments

Pročitaj još