Priznanje bi preseklo Gordijev čvor, ali to nećemo da učinimo

Jedino trenutno rešenje za Kosovo i Metohiju, koje bi preseklo Gordijev čvor, bilo bi da Vlada Srbije prizna nezavisnost Kosova, ali to ne može i neće da učini, poručio je danas mandatar Aleksandar Vučić.

Vučić je u skupšstinskoj raspravi o izboru nove vlade, odgovarajući na izlaganje lidera LDP Čedomira Jovanovića, rekao da mi u Srbiji često lažemo jedni druge, da nam je Kosovo najcenjenija reč, a da pojedinci malo znaju o KiM, da, primera radi, nemaju pojma gde je Glogovac i da li tamo žive Srbi.

“Tačno je da nas neznanje dobrim delom vodi u ekstremizam kojem se divimo, ali to ne znači da imamo pravo da se odreknemo naše teritorije, jer po tom principu bi se u mnogim zemljama menjale granice”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je vlada uradila težak i važan posao sa Briselskim sporazumom, uporedivši ga sa Dejtonskim, koji štiti prava Srba i čuva Republiku Srpsku.

“Profesionalno mi je bio najteži posao kada sam posle Briselskog sporazuma morao da objasnim Srbima šta je taj sporazum i tada sam im rekao da smo ranije napadali Dejtosnki sporazum, a da je sada to Sveto pismo koje štiti prava Srba”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da Srbi moraju da razgovaraju sa Albancima jer je to nacionalno odgovorna politika.

“Moramo da se borimo i da imamo više Albanaca u centralnoj Srbiji, da ovde ostavljaju novac”, rekao je Vučić i dodao da su Albanci narod u narastanju i da sa njima mora da se razgovara i traži rešenje za budućnost.

Vučić je rekao da je situacija u BiH mnogo komplikovanija i teža jer uključuje spoljne faktore iz regiona.

Dodao je i da Srbija nema krivicu za današnji odnos prema Hrvatskoj, jer mi nismo ništa uradili.

“Naša stvar je da pomognemo našem narodu. Uspeli smo da obezbedimo da RS ima dobre odnose sa Srbijom, da izađe iz nekoliko političkih turbulentnih kriza, da sa predsanicima Srba u Hrvatskoj imamo najbolje odnose”, rekao je Vučić.

Izvor: Tanjug

Foto:  Tanjug

Comments