Spirić o obdaništu, hladnjači i sigurnoj kući

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić  najavio je danas otvaranje sigurne kuće,  polaganje kamena temeljca za izgradnju hladnjače, i završetak radova na isturenom odeljenju dečjeg obdaništa.

 

Spirić je na konferenciji za novonare rekao  da Privremeni organ primenjuje zakone Republike Srbije i punim kapacitetom realizuje projekte predviđene za ovu godinu i u tom pravcu najavio brz završetak  isturenog odeljenja predškolske ustanove “Danica Jaramaz” u naselju Bošjačka mahala kapaciteta do 300 dece,  za koje su sredstva obezbeđena iz opštinskog budžeta.

 

“Reč je o zgradi površine 500m2 i to će biti nova odeljenja, radićemo reorganizaciju za korisnike obdaništa.  Vrednost projekta je 16 miliona dinara. Imamo dovoljno zaposlenih radnika i verujemo da ćemo zadovoljiti potrebe roditelja u isturenom odeljenju obdaništa u naselju Bošnjačka mahala” – rekao je Spirić.

 

On je dodao da će se raditi nadogradnja na postojećem objektu predškolske ustanove “Danica Jaramaz” kao i rekonstrukcija sistema grejanja i da očekuje da će radovi biti gotovi pre početka grejne sezone.

 

Sledeći projekat je izgrađa hladnjače sa magacinskim prostorom u Kosovskoj Mitrovici za koju će tokom ove nedelje biti  položen kamen temeljac.  Rok za završetak izgradnje hladnjače je 90 dana, a oktup će vršiti preduzeće “Metohija“.

 

Projekat je podržan od strane Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Vlade Republike Srbije.

 

“Hladnjača će imati mogućnost skladištenja i otkup  voća i povrća proizvođača ne samo sa severa, već iz svih srpskih sredina sa prostora KiM. To je dobar pokazatelj da država, Privremeni opštinski organ i Kancelarija za KiM brinu o proizvođačima. Na neki način kroz otkup od proizvođača pokušaćemo da ozbiljnim projektom konkurišemo na polju  razvoja i proizvodnje  i naše procene su da ćemo kroz ovaj projekat zaposliti preko 50 ljudi” – podvukao je Spirić.

 

 

 

Najavivši otvaranje sigurne kuće, Spirić je rekao da je problem nasilja u porodici prisutan i u Kosovskoj Mitrovici.

“Mi na neki način želimo da pomognemo  žrtvama nasilja i u tom smislu za par dana biće otvorena sigurna kuća površine 67m2 i data na korišćenje  Centru  za socijalni rad  koji će  imati glavnu ulogu u organizaciji i pre svega brizi o žrtvama. Težićemo da sigurna kuća ne zaživi u punom kapacitetu jer su nade da nasilja ne bude, ali u cilju preventive moramo kao grad misliti o tome. Nazalost, na severu KiM ne postoji nijedna sigurna kuća i ova u Kosovskoj Mitrovici će biti prva” – istakao je Spirić, dodajući  da pored Centra za socijalni rad u ovo mora biti uključena i policija. Takođe je istakao nadu da će nevladine organizacije biti uključene u proces prevencije nasilja u porodici.

Comments

Pročitaj još