• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Od EU očekujem da izvrši pritisak na Prištinu da primeni potpisane sporazume

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić pozvao je danas kosovskog premijera Isu Mustafu da ne izmišlja nove uslove za formiranje Zajednice srpskih opština i naglasio da od EU očekuje da izvrši pritisak na Prištinu da primeni potpisane sporazume.

Ðurić je Tanjugu u Briselu, gde predvodi delegaciju Beograda u okviru nastavka dijaloga sa Prištinom na ekspertskom nivou, rekao da danas i sutra od posrednika očekuje da izvrši finalni pritisak na Prištinu da primeni sporazume koji su potpisani 25. avgusta prošle godine, između ostalih i sporazum o formiranju ZSO.

On je, reagujući na Mustafinu izjavu da formiranje ZSO mora biti povezano sa ukidanjem paralelnih struktura na KiM, pozvao kosovskog premijera da još jednom pročita tekst sporazuma koji je potpisao i prestane da osporava ono što je sam dogovorio u vezi sa uspostavljanjem ZSO.

Ðurić poziva kosovskog premijera i da ne izmišlja nove uslove kojih se, kaže, nije setio dok je dogovarao stvaranje novih institucija za jačanje prava Srba u južnoj srpskoj pokrajini.

“Odavno smo se u ovom dijalogu uverili da je čuvena ‘besa’ izgubila svaki smisao među albanskim politicarima, a vidimo da ni potpis njihovih najviših predstavnika na sporazum pod pokroviteljstvom EU nije dovoljan garant njegove primene”, naveo je Ðurić.

Kosovski premijer Isa Mustafa ranije danas je rekao da formiranje Zajednice srpskih opština mora biti povezano sa ukidanjem paralelnih struktura na Kosovu i Metohiji.

“Dijalog u Briselu će se nastaviti. Asocijaciju opština sa srpskom većinom moramo da povežemo sa ukidanjem “paralelenih strukutura” koje su još funkcionalne. Prema tome ja mislim da je to proces koji će se nastaviti”, rekao je Mustafa, prenela je kosovska TV.

Comments

Pročitaj još