Vulin: Nespremnost i strah razlozi odugovlačenja formiranja ZSO

Strah od Zajednice srpskih opština koju albanski političari na Kosovu vide kao tvorevinu dobru za Srbe, jeste i razlog odugovlačenja njenog formiranja, ocena je ministra za rad, zapošljavanje, boračka I socijalna pitanja u tehničkoj Vladi Aleksandra Vulina.

On je za TV Most izjavio da je srpska strana uradila sve što je bilo potrebno kada je formiranje ZSO u pitanju ali i poštovanja dogovorenog u okviru Briselskog sporazuma. „Zašto se dopušta da Priština može po svom nahodjenju da odlučuje koji deo će uzeti iz Briselskog sporazuma, a koji neće? To je potpuno nejasno i očekujem da će se već na sledećem tehničkom dijalogu postaviti pitanje šta je sa ZSO i dokle se stiglo kao i koji su to razlozi zbog kojih se odugovlači“, rekao je Vulin.

Prema njegovom uverenju u pitanju je „nespremnost Prištine i strah u okviru albanskog političkog korpusa da će Zajednica srpskih opština koja je s pravom prepoznata kao nešto što je jako dobro za Srbe na Kosovu i Metohiji i nešto što otežava odnose unutar albanske političke zajednice“.

„Takav stav veoma loše govori o ljudima u Prištini i albanskoj političkoj zajednici na prostoru KiM je što bi se ljutili ako njihovim komšijama Srbima dobro. Kako to zadovoljni Srbi ugrožavaju bilo koga drugog i na koji način bi zadovoljan Srbin bio pretnja za bilo kog Albanca? Prema tome sve što je loše za Srbe je dobro za Albance“, konstatovao je Vulin.

Govoreći o učešću Evropske unije u dijalogu, Vulin je rekao da bi EU kao garant dijaloga trebalo da pokaže da potpis Evropske unije nešto znači jer “Briselski sporazum nisu potpisali samo predstavnici Beograda i Prištine, već su potpisnici predstavnici Beograda, Prištine i Evropske komisije“.

Izvor:TV Most

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."