• Početna>
  • Vesti>

Platforma praktičnih politika – korak napred za srpsku zajednicu na Kosovu

U Kosovskoj Mitrovici danas su predstavljeni dokumenti “Snaga zajedničkog glasa: Analiza pet pitanja od ključne važnosti za Srbe na Kosovu” i ,, Predlog praktičnih politika za srpsku zajednicu na Kosovu”, koji su izrađeni u okviru projekta “Zajednički glas”. Dokumenti su predstavljeni na završnoj konferenciji “Srpski dijalog forum”, koju su organizovali Centar za orijentaciju društva, Budućnost bez straha I Centar za mir i toleranciju.

Zdravstvena zaštita, socijalna zaštita, ekonomski razvoj, obrazovanje I mehanizmi zaštite zajednice jesu pet pitanja od ključne važnosti za Srbe na Kosovu I Metohiji.

Dina Milovanović, jedna od autorki analize ,,Snaga zajedničkog glasa”  objasnila je  da je unutar Srpskog dijalog foruma  oformljeno 5  radnih  grupa  koje su se bavile ovim pitanjima, a krajnji proizvod je, kako kaže, sadržajna analiza koja pruža  dobar uvid u stanje na terenu I preporuke za repšavanje postojećih problema.

Tvorac dokumenta Predlog praktičnih politika za srpsku zajednicu na Kosovu i izvršni direktor Centra za mir i toleranciju (CPT) Nenad Maksimović napomenuo je da su date preporuke koje su realno ostvarljive I ne predstavljaju spisak želja, već mogu postati deo stvarnosti, ukoliko se u u ovaj proces uključe svi društveno politički činioci.

Neke od preporuka tiču se unapređenja Zakona o službenim jezicima na Kosovu,  budućoj Zajednici srpskih opština itd.

Izvršna direktorka  Centra  za orijentaciju društva (COD) Sanja Lazarević  kazala je da je projekat imao za cilj dijalog između Srba na Kosovu, jer do sada nije bilo interakcije između Srba u nevladinom I javnom sektoru, na lokalnom I centralnom nivou.  “Mi ćemo, COD, CPT  I ostale uključene  organizacije nastaviti da lobiramo, kroz razne mehanizme koje smo sami napravili I razne akcije koje smo sami sebi zadali, da pokušavamo I istrajemo u tome da ostvarimo prava Srba na Kosovu”,   podvukla je Lazarević.

Projekat “Zajednički glas” finansirala je Evropska unija.

Comments

Pročitaj još