• Početna>
  • Vesti>

Političari poručuju: Srbija neće izbaciti KiM iz Ustava

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da bi Priština trebala u pokrajinski Ustav da unese što pre Srbiju, jer je to jedini način da bude predstavljena u međunarodnoj zajednici. Đurić je ovo izjavio odgovarajući na pitanje novinara RTS-a kako komentariše izjavu kosovske ministarke za dijalog sa Beogradom Edite Tahiri.

 

“Kao što znamo, nisu član ni Ujedinjenih nacija, ni drugih međunarodnih tela, osim onih u koje su se prošvercovali i u kojima su i inače članovi teritorije koje nisu suverene države”, rekao je Đurić za Dnevnik RTS-a.
On smatra da je reč o neozbiljnoj političkoj varnici i nečemu što ne doprinosi normalizaciji odnosa.

Ministar spoljnih poslova u tehničkoj vladi Ivica Dačić, povodom izjave Edite Tahiri da će Srbija morati da menja ustavnu preambulu kad je reč o Kosovu, poručio je danas da Srbija neće menjati poziciju o Kosovu i Metohiji.

“Nije bitan ni Ustav ni preambula, ovde je reč o tome da mi ne priznajemo jednostrani akt secesije”, poručio je Dačić, odgovarajući na pitanja novinara posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnadekom.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica može svetu silom da nametne takvo tumačenje, ali će isto tako morati da odgovori na druge primere koji će u svetu početi da se dešavaju i koji se već dešavaju.

 

Izvor: RTS, TANJUG

Comments

Pročitaj još