Rafali na Srbe u selu Binča kod Vitine

Dva rafala ispaljena su danas na grupu od dvadeset Srba iz opšine Vitina koji su čistili portu manastira Svetog arhanđela Mihaila i Gavrila u selu Binča, a u napadu niko nije povređen. Srbi na koje je pucano trenutno su u policijskoj stanici u Vitini gde daju izjave.

Prema njihovim rečima, predstavnici sela su pre tri dana podneli zahtev Kosovskoj policiji u Vitini da dobiju obezbeđenje dok čiste portu i pripremaju je za manastirsku slavu.
Kako su neki od Srba rekli novinarima nakon pucnjave u portu manastira je došla policijska patrola koja je insistirala da svi pođu u policijsku stanicu i daju izjave.

Srbi iz okolnih sela, 16 godina unazad čiste portu uoči manastirske slave Svetog arhangela Gavrila (26. jula), a na ruševinama manastirske crkve služi se liturgija na koju dolaze Srbi iz svih krajeva Kosova i Metohije.

Manastir posvećen Svetim arhanđelima Mihailu i Gavrilu, u narodu poznat kao manastir Binča – Binač, datira iz 14. veka. Od tada do danas više puta je napuštan i obnavljan.

Albanski ekstremisti su opljačkali i oskrnavili manastir, a nakon povlačenja američkog odreda Kfora ; 1999. godine spalili unutrašnjost manastira i miniranjem u potpunosti uništili, kao i kapele Svete Petke, Svetog arhiđakona Stefana i Svetog Nikole.

Od 1963. godine manastir je upisan u registar spomenika kulture Republike Srbije.

Izvor: Beta

Comments

Pročitaj još