• Početna>
  • Vesti>

700 hiljada evra opštinama Zvečan i Zubin Potok iz Razvojnog fonda

Upravni odbor Razvojnog fonda dodelio je danas 700,000 evra za dva projekta koja će se sprovesti na severu Kosova, saopštava press služba Evropske unije na Kosovu.

Suma od preko 400,000 evra odobrena je opštini Zubin Potok za ekonosmki razvoj opštine, uključujući i razvoj malih i srednjih preduzeća, podršku poljoprivredi i samozapošljavanju.

Odbor je opštini Zvečan dodelio skoro 300,000 evra za projekat izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže, mreže snabdevanja električnom energijom i putne infrastrukture za 10 kuća za socijalne slučajeve, čiju je izgradnju finansiralo Ministratvo za rad i socijalnu politiku, i za dodatnih 20 kuća za interno raseljena lica, čiju izgradnju finansira Ministartsvo za zajednice i povratak.

Odbor je takođe usvojio da predloženi plan revizije rada fonda bude sproveden od strane javnog revizora. Sa revizijom će se početi na jesen 2016. godine.

Razvojni fond obuhata sredstva od koja se od carina prikupljaju na prelazima Jarinje i Brnjak. Do sada je prikupljeno oko 10 miliona evra i sredstva su korišćena kao podrška društveno-ekonomskom razvoja opština na severu Kosova. Do danas je iz razvojnog fonda za četiri opštine na severu Kosova dodeljeno više od 7 miliona evra.

Rukovođenjem fonda bavi se Upravni odbor koji čine, predsedavajući odobora Samuel Žbogar u svojstvu Specijalnog predstavnika Evropke unije na Kosovu, Ministar finansija Kosova Avdullah Hoti u ime organa Kosova i Danijela Zubac kao predstavnik srpske zajednice.

Comments

Pročitaj još