Orahovac: 18 godina od masovnog kidnapovanja Srba

Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji održalo je parastos u znak sećanja na dan masovnog kidnapovanja Srba u opštini Orahovac 1998. godine. Parastos je održan najpre u crkvi Orlovači, a porodice kidnapovanih su na istoimenom groblju položili cveće pored spomen ploče “Za nezaborav” svim žrtvama. Sat kasnije parastos je održan i u Velikoj Hoči.

Osamnaest godina je prošlo od masovnog kidnapovanja Srba u opštini Orahovac. Nešto više od 20 porodica još traga za svojim bližnjima, koji su nestali u u periodu od 11. do 22.jula 1998. godine na području opštine Orahovac u oružanim napadom pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova.

U to vreme kidnapovano je i odvedeno u zatvore i logore OVK više od 100 Srba i Roma pretežno civila, a tokom napada ubijeno je sedam osoba. Proterano je svo srpsko stanovništvo iz sela Retimlje, Opteruša, Zočište i odvedeno u logore OVK.

Preko aktivista Crvenog krsta oslobođena je grupa od 35 civila. Ostalima se od tada gubi svaki trag. 2005 godine u Mališevu I Volujaku su pronaađeni ostaci trideset i šest osoba kidnapovanih u julu 1998.godine.

Niko još nije odgovarao za zločine počinjene nad Srbima u selima oko Orahovca. Porodice nestalih se nadaju da bi odgovorni mogli da budu otkriveni i kažnjeni, kada bude počeo da radi Specijalni sud za ratne zločine koje su počinili pripadnici OVK.

Masovnih kidnapovanja Srba, bilo je potom na ugljenokopima kod Obilića, zatim u opštini Istok I drugim sredinama.

Porodice tragaju za još 1.654 nestale osobe na Kosovu I Metohiji. Među njima je najviše Albanaca. Srba I i ostalih nealbanaca ima 535. Srbi stalno apeluju da oni koji znaju, prijave mesta potencijalnoh grobnica, ali je malo takvih informacija.

Apel predstavlja i obelisk u Gračanici, postavljen na dan nestalih osoba na Kosovu.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još