Opština Zvečan proslavila 25 godina postojanja

Svečanom akademijom u Domu kulture „Trepča“, opština Zvečan proslavila je 25 godina postojanja. Dan opštine stanovnicima Zvečana čestitali su predsednik Privremenog organa opštine Ivan Todosijević, gradonačelnik Vučina Janković i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. Ovom prilikom, uručene su i zahvalnice organizacijama i pojedincima koji su doprineli razvoju opštine.

Todosijević je istakao da se u opštini trenutno realizuju tri važna projekta, čijim finansiranjem je Vlada Republike Srbije pokazala da je Kosovo i Metohija „neotuđivi deo Srbije“ i najavio novi projekat.

„U Sunčanu dolinu će se vratiti 300 porodica i svaka će dobiti jedno radno mesto. Završetak regionalnog vodovoda je planiran za kraj godine i njime će tri opštine – Zvečan, Kosovska Mitrovica i Zubin Potok dobiti tehnički ispravnu vodu. U toku je i izrada studije izvodljivosti za novu fabriku baterija koja će se graditi u krugu Trepče, a u kojoj će posao naći oko 250 radnika“, podvukao je Todosijević.

Gradonačenik Zvečana Vučina Janković rekao je da je opština Zvečan  pretvorena u veliko gradilište sa ciljem da se stvori bolji život za građane i uslovi za unapređenje privrede.On je podsetio da je u prethodnom periodu renovirano obdanište „Lane“, renovirane sve škole, izrgađeno preko 50 stambenih jedinica, renovirano 56 kuća za socijalno-ugrožene porodice itd.

Đurić je ocenio da opština Zvečan predstavlja značajan deo srpskog nacionalnog mozaika i da svojim postojanjem u prethodnih 25 godina daje značajan doprinos opstanku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

„Vlada će kroz projekte nastaviti da se stara da se opština uvećava i ekonomski jača“, poručio je Đurić.

Zahvalnice za razvoj opštine u različitim sferama dobili su: Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, RHMK „Trepča“, TV Most, Sportski savez opštine Zvečan, počasni građani Zoran Krivokapić, Jugoslav Kostić, Vladimir Putin, Novak Đoković i Marko Đurić. Plakete su posthumno uručene Siniši Nedeljkoviću i urologu Dragoslavu Petroniću. Takođe, plakete su dobili i hirurg Radimiru Jankoviću i Milorad Arlov. Nagradu „Pesničko uspenije“, najaznačajniji nagradu manifestacije „Sokolica 2016“, koje je ove godine proslavila 20 godina, dobio je pesnik Milan Mahajlović. Zahvalnice i novčanu nagradu dobili su i đaci generacije osnovnih i srednjih škola sa teritorije opštine. U kulturno-umetničkom delu programa učestvovali su dramski umetnik Ivan Vučković, Crkveni hor Branislav Nušić, KUD Zvečan, Bojana i Nikola Peković,  i Aleksandar Jakovljević.

Comments

Pročitaj još