Slobodanu Gavriću presudio sud u Prištini – 13 godina

Sud u Prištini osudio je Slobodana Gavrića na 13 godina zatvora zbog pripremanja terorističkih akata i prenos eksplozivnih materija, a odbrana je najavila žalbu.

Gavrić će ostati  pritvoru dok odluka suda ne postane konačna.

U Gavrićevom automobilu je krajem 2014.  pronađeno 12 kilograma esploziva.

Specijalno tužilaštvo u Prištini je u leto prošle godine podiglo optužnicu protiv Gavrića koja ga tereti da je pripremao teroristički akt.

Gavrić je naime proglašen krivim za pripremanje terorističkih akata I dela protiv ustavnog uređenja “Republike Kosovo”.

Jedan od advokata Gavrićeve odbrane, Dejan A.Vasić rekao je Tanjugu da će on I kolega Živojin Jokanović uložiti žalbu na ovu presudu.

“Nakon prijema ove presude za koju smatramo da je veće malo podleglo  opštoj klimi koja vlada kada je u pitanju evropski terorizam a malo I opštoj političkoj situaciji, mi ćemo nakon prijema presude I nakon što izvršimo uvid u odlučne činjenice kojima se veće rukovodilo uložiti žalbu,  pa ćemo  u daljem toku postupka videti kako će se žalbeni sudovi odnositi prema argumentima koje smo kolega Jokanović I ja izneli na glavnom preteresu”, rekao je Vasić.

Za 10 godina koliko se, kako kaže,  bavi advokaturom, ovo je prvi put da veće izrekne presudu  I da tom prilikom ne izgovori nijednu jedinu reč obrazloženja u pogledu otežavajućih okolnosti a naročito u pogledu argumenata koje je odbrana iznela za  kvalifikacije krivičnog dela.

On je dodao da su Gavriću  konfiskovani eksplozivni materijal i automobil  i biće u pritvoru sve do pravosnažnosti presude koja će uslediti nakon žalbenog postupka.

Inače, Gavrić je po zanimanju veterinar, a radio je u Ministarstvu poljoprivrede i ranije nije bio osuđivan.

Izvor Tanjug

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."