• Početna>
  • Vesti>

U Kosovskoj Mitrovici osnovan volonterski pokret građana “Stop nasilju”

“Oseti odgovornost”, glavni je slogan neformalnog pokreta “Stop nasilju” koji je osnovan u Kosovskoj Mitrovici  kao reakcija na najnovije incidente, koji su se desili na severu Kosova a u kome je izgubljen mladi život Nikole Anđelkovića.
Novoformirani pokret je u utorak održao svoj prvi sastanak. “Učesnici sastanka bili su građani koji su samoinicijativno iskazali želju da učestvuju u akcijama pokreta “Stop nasilju”, a koji ima za cilj da doprinese i inicira promene u društvu koje će doneti bolji i mirniji život za sve građane”, navodi se u saopštenju pokreta.
Na sastanku su izloženi mnogi predlozi i viđenja problema nasilja u društvu, kao i mnogo sugestija za rešavanje istog, saopštavaju iz ove građanske inicijative. Glavni zaključke Vam prenosimo u celosti.
1. Pokret “Stop nasilju” nema nikakvu političku, nevladinu, poslovnu niti bilo koju drugu konotaciju već je to otvoreni gradjanski pokret, u koji su dobrodošli svi sa časnim namerama, sa jedinom svrhom da kroz građanski aktivizam ukaže na realnu potrebu za promenama u društvu, sa posebnim fokusom na pitanje bezbednosti.
2. Pokret “Stop nasilju” nema za cilj da napada institucije i traži pojedinačnu odgovornost za incidente koji su se dogodili, već želi da utiče i podrži sve nadležne institucije u tome da se donesu neophodne promene u radu koje će, na duže staze, doneti mirniji život svih građana.
3. Glavni slogan pokreta je – OSETI ODGOVORNOST! Ovim pokret “Stop nasilju” poziva sve građane, medije i institucije da se uključe u akcije pokreta jer se ovaj problem tiče svih nas. Ne dozvolite sebi da još jednom okrenete glavu na incidente koji su odneli jedan mladi život a bacili mrak na celo naše društvo i svakog građanina.
4. Pokret poziva institucije i medije da nas prepoznaju kao partnere koji žele da im daju podršku u rešavanju ključnih pitanja u vezi bezbednosti u gradu i efikasnoj prevenciji bilo kod oblika nasilja u društvu.
Sledeći sastanak pokreta “Stop nasilju” je zakazan za petak. Vreme i mesto biće naknadno objavljeni, a kao i svaki sastanak biće otvorenog tipa gde je svako dobrodošao.

Comments

Pročitaj još