Deset ugovora o radu za osobe sa invaliditetom

Mitrovačka filijala Nacionalne službe za zapošljavanje uručila je danas, u okviru projekta javnog rada,  deset Ugovora o delu osobama sa invaliditetom koje će u naredna tri meseca raditi u Narodnoj tehnici.

Ove godine, na Kosovu i Metohiji realizuju se tri ovakva projekta u vrednosti od dva miliona dinara a u okviru njih, radno se angažuje devetnaest osoba sa invaliditetom, rekla je saradnik za odnose sa javnošću NSZZ u Kosovskoj Mitrovici, Nataša Milenković.

“ Ovo je jedan od ta tri projekta. Angažovano je deset osoba sa područja Kosovske Mitrovice i Zvečana a vrednost ovog projekta je million dinara “, rekla je Milenković.

Sekretar  Narodne tehnike Nada Vučić zahvalila je Privremenom organu i NSZZ na angažovanju. “Narodna tehnika sa Privremenim organom i NSZZ ima saradnju dugu već četiri godine i sve vreme imamo svesrdnu podršku predsednika Aleksandra Spirića”, istakla je Vučić.

Uloga Privremenog organa u ovoj priči je u tome što nakon isteka ugovora koje finansira NSZZ, a koji traju tri meseca, Privremeni organ produžava ugovore onoliko koliko je to u njegovoj mogućnosti.

”Ovo je poseban dan za vas ali i za Opštinu jer imamo priliku da pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija. Mi želimo da se osećate delom društva u svakom pogedu”, istakao je Spirić.

On je naglasio da je Kosovskoa Mitrovica je jedna od opština u Srbiji sa najmanjim brojem nezaposlenih osoba sa invaliditetom i trenutno ih je od 5 do 10. “Samo u protekloj godini, zaposleni je 26 osoba sa ograničenim sposobnostima”, naglasio je Spirić.

Budući radnici su presrećni. Kažu, mnogo im znači I zarada  a još više to što su prihvaćeni. “Prihvatili sun as ovde u Narodnoj tehnici kao i sve kolege. Ovo mi mnogo znači jer sam i naučio ovde mnogo stvari”, kaže Igor Đurović koji je u Narodnoj tehnbici već par godina. I Mikiva Marković je srećna I puna zahvalnosti. “ Za mene ovo puno znači jer i radimo i edukujemo se tokom rada za druge javne poslove. Tu smo već tri i po godine i mnogo nam je lepo”, kaže Mikica.

Tokom trajanja ugovora, zaposleni će raditi ono što najbolje rade – kreativne poslove. Izrađivaće rukotvorine, uglavnom predmete za kućnu upotrebu  koje će potom prodavati u okviru  humanitarnih akcija.

Comments

Pročitaj još