• Početna>
  • Vesti>

U Kosovskoj Mitrovici predstavljena tri projekta EU za bolji život građana

U Kosovskoj Mitrovici danas su predstavljena tri infrastrukturna projekta koja preko opštine Severna Mitrovica finansira Kancelarija EU u Prištini. Reč je o projektima izgradnje autobuske stanice, potpune rekonstrukcije i nadgradnje Doma zdravlja i projekat ” Zelena Mitrovica”

Za sprovođenje ovih projekata Kancelarija EU je izdvojila 1,2 miliona evra, rekao je Kristof Štok iz Odseka za saradnju Kancelarije EU u Prištini.

Verujem da je danas za stanovnike Mitrovice poseban dan jer će ova tri projekta poboljšati uslove života ljudi”, rekao je Štok.

Ovi projekti poboljšaće izglede našeg grada u društveno-ekonomskom smislu, rekao je gradonačelnik Severne Mitrovbice Goran Rakić.

” Izgradnjom autobuske stanice naš grad će početi da liči na jednu zaista urbanu sredinu. Rešićemo problem saobraćajnog kolapsa koji je već dugo prisutan u našem gradu jer ćemo sav taj teretni saobraćaj izmestiti u ovaj deo grada”, istakao je Rakić. On je najavio da je u planu i izgradnja mosta koji bi povezao opštine Kosovsku Mitrovicu i Zvečan  kako bi iz gradskog jezgra u potpunosti bio uklonjen teretni saobraćaj.

Najavio je i izgradnju nove zgrade opštine, vatrogasne stanice kao i sportske dvorane.

Projekat rekostrukcije mitrovačkog Doma zdravlja podići će kvalitet zdravstvene zaštite građana i rasteretiti ustanove  sekundarne zdravstvene zaštite, rekla je upravnik ove zdravstvene ustanove  dr Miljana Nikolić. Ona je objasnila da rekonstrukcija podrazumeva radove i na spoljašnjem i na unutrašnjem nivou te da će postojećem objektu biti dodat još jedan sprat gde će biti  smeštene specijalističke ordinacije.

“Biće urađena toplotnna izolacija, elektroinstalacije će biti zamenjene tj. biće urađena potpuna rekonstrukcija zgrade od podruma do krova jer je zgrada stara. Uslovi su neadekvatni. Ovo je zgrada Dečijeg dispanzera i prostorije nisu odgovarajuće. Nama je najbitnije da pacijenti budu zadovoljni a zdravstveni radnici pružiće bolje usluge u adekvatnijim uslovima nego što su ovi do sada bili”, istakla je dr Nikolić i zahvalila Kancelariji EU na donaciji.

Projekat “Zelena Mitrovica” podrazumeva izgradnju glavnog gradskog parka poviše hrama Svetog Dimitrija,  sa brojnim kulturnim i sportskim sadržajima.

” Sada pored duhovne lepote, ovaj deo grada imaće i telesnu lepotu. Građani će moći da šetaju, da vide nešto lepo i mi se mnogo radujemo tome”, istakao je protojerej stavrofor Milija Arsović.

Pored uređenja zelenih površina i dodatnog ozelenjavanja, projekat podrazumeva i izgradnju amfiteatra na mestu sadašnjeg parkinga iznad hrama, uređenje trim staze oko brda Kukavica, dečije igralište, teretanu, zid za ekstremne sportove i još mnogo toga. .  Ovaj projekat obuhvata  i rekonstrukciju šest postojećih dečijih igrališta i parkova u samom gradu.

Ovi projekti  će  radno angažovati veliki broj ljudi jer je jedan od uslova EU pri izradi projekta da 50% odobrenih sredstava bude utrošeno na radno angažovanje građana.

Izvođač radova na projektima izgradnje autobuske stanice i Doma zdravlja je firma “PTP RAD” iz  Zvečana,  dok će uređenje parka biti povereno firmi DOO “Proeuro” & N.N.T. “ABC”.

Radule Stević ispred  preduzeća “PTP RAD”, kaže da mu je velika čast što je baš njegova firma angažovana na ovako važnim projektima. “Rok je 180 dana i mi ćemo završiti sve u datom roku kao što je bio slučaj sa svim projektima koji su nam dosad povereni”, rekao je Stević.

Sva tri projekta biće završena do novembra ove godine.

Comments

Pročitaj još