KM: Otkrivanje spomenika knezu Lazaru na Vidovdan

Glasovima većine odbornika SO Severna Mitrovica danas je doneta odluka o postavljanju spomenika knezu Lazaru u centru grada, koji će biti otkriven na Vidovdan, 28. juna 2016. godine.

Iako su odbornici nesrpskih političkih partija bojkotovali glasanje po jedinoj tački dnevnog reda, za predlog odbronika GI Srpska Igora Simića glasalo je 11 odbornika.

Simić je istakao da Srbi imaju pravo da čuvaju svoj kulturni identitet na ovim prostorima i da ovaj spomenik nije uperen protiv bilo koga.

“Ja se ponosim što je naša opština multietnička i što se u njoj nisu rušili kulturni spomenici u posleratnim godinama. Na našem brdu Kukavica postoji spomenik Srbima i Albancima koji su ratovali protiv fašizma i niko se nikada nije usudio da ga skrnavi. Ja se time ponosim i voleo bih da je tako i u drugim opštinama na Kosovu, ali nažalost nije”, rekao je Simić.

Zamenik predsedavajućeg Emir Azemi iz Demokratske partije Kosova u ime odbornika iz nesrpskih partija rekao je da je ovaj predlog politički motivisan.

“Ne želimo da budemo taoci istorijskih mitova”, istakao je Azemi, nakon čega je 6 odbornika napustilo sednicu.

Spomenik se podiže sredstvima donatora.

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."