Simić: Produženje mandata Euleksu važno

Predsednik Srpske liste Slavko Simić izjavio je da je dalje prisustvo Euleksa na Kosovu neophodno i da je važno da u naredne dve godine, za koliko je produžen mandat Euleksu, Misija EU na Kosovu zadrži postojeća ovlašćenja.

Simić je u izjavi Tanjugu rekao da će Srpska lista u Skupštini Kosova najverovatnije u načelu podržati produženje mandata Euleksu i da je veoma važno da u naredne dve godine Euleks ne smanji svoje prisustvo na Kosovu.

Simić je istakao da je takođe važno da Euleks zadrži svoje nadležnosti i ne prenosi ih na kosovske institucije i da je na Kosovu i Metohiji još uvek neophodno prisustvo Misije EU na polju nadgledanja vladavine prava i bezbednosti.

Predsednik Srpske liste je izazio očekivanje da će Euleks u novom dvogodišnjem mandatu operativno ojačati vladavinu prava i da će dovršiti započete istražne radnje i procese kako bi dali završnu reč i pokazali ozbiljnost i to da imaju kredibilitet.

Euleksu je produžen mandat za još dve godine, uz odobren budžet od 63,6 miliona evra, što uključuje i 29,1 milion evra za Specijalno sudsko veće i specijalnog tužioca Suda za ratne zločine na Kosovu.

Ključni cilj civilne misije Euleksa je da pomogne i podrži vlasti Kosova u oblasti vladavine zakona, a posebno policije, pravosuđa i carinske službe.

Predsedništvo kosovske skupštine nije obezbedilo dvotrećinsku većinu za usvajanje zakona o produženju mandata Euleksu za dve godine.

Naredna sednica Skupštine Kosova zakazana je za četvrtak.

 

FOTO: Tanjug

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."