• Početna>
  • Vesti>

U Kosovskoj Mitrovici počinje 22. Sabor kulturnog stvaralaštva

Sabor kulturnog stvaralaštva u organizaciji Kulturnog centra “ Dragica Žarković, a pod pokroviteljstvom Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica biće održan od 12. do 20. juna , najavljeno je danas na konferenciji za novinare. Sabor će okupiti veliki broj umetnika, a mi ćemo dati maksimalnu podršku svim dobronamernim ljudima u ocuvanju svoje kulture, jezika i identiteta, rekao je predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

“Moramo svi da budemo složni i ujedinjeni pre svega u očuvanju tradicije, negujemo ono što imamo I nadograđujemo. Lepa stvar je da je sve više mladih ljudi opredeljeno u očuvanju pravih vrednosti” – rekao je Spirić.
Direktor Kulturnog centra Miodrag Radomirović rekao je da je zajednički cilj da se svi zalažemo zajedno za sve što radimo u svom gradu, te da ceni napore Privremenog organa i države Srbije u očuvanju svog identiteta na ovim prostorima, pritom radeći na unapređenju svega što u gradu imamo.
“Naš osnovni cilj je da očuvamo srpsko pismo, srpski jezik, pesmu, igru, reč i sliku, jer bez kulturnog identiteta nećemo uspeti da ostvarimo ni neke druge ciljeve. Imaćemo oko tri stotine gostiju u okviru Regionalnog festival međunarodnog karakte ” – kaže direktor Kulturnog centra Miodrag Radomirović.

Glavni sadržaj je likovna kolonija “Mladen Popovic” koja ce biti otvorena u ponedeljak.,a 19.juna ce se odrzati izlozba radova.
Koncert na otvorenom biće održan u četvrtak 16.juna, na kom će nastupiti mladi folk pevači.
Trodnevni Sabor folklora počinje 17.juna defileom ansambala kroz grad, a potom će uslediti revijalni program.
Tokom Sabora kulturnog stvaralaštva biće održani i “Pesnički susreti” Aleksandar Aca Despotović, književno veče, kao i okrugli sto na temu “Srpska književnost u srednjem veku”. Biće promovisana i knjiga poezije Miodraga Radomirovića
“ Nocas dok Ibar snu gleda u dlan” kao I Zbornik radova učesnika prošlogodišnjeg sabora.
U ovaj festival uložena su sredstva u vrednosti manjoj od dva miliona dinara.

Comments

Pročitaj još