U naselju “Sunčana dolina” neće moći da se puca na srpske kuće

Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević rekao je da će naselje “Sunčana dolina” u opštini Zvečan biti održivo i sa ekonomskog i sa bezbednosnog aspekta.

“Sa ekonomskog svaka porodica koja se bude uselila dobiće makar jedno radno mesto, sa bezbednosnog ovde neće moći da se puca na srpske porodice i neće moći da se pale srpske kuće”, rekao je Todosijević za RTS.

Dodao je da će naselje biti moderno, povezano infrastrukturom i svim drugim pratećim objektima, da će biti izgrađena ambulanta, crkva, tržni centar.

Radovi na realizaciji tog projekta, prema njegovim rečima, kreću još sutra.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve i Opština Zvečan potpisali su 12. jula prošle godine Sporazum o izgradnji naselja “Sunčana dolina” kojim su stvoreni uslovi za početak realizacije sasvim novog koncepta povratka interno raseljenih lica na Kosovo i Metohiju.

Prvo povratničko naselje ovog tipa, biće izgrađeno na severu Kosmeta, u podnožju drevne nemanjičke tvrđave, na strateški važnoj poziciji izmedu Kosovske Mitrovice i Zvečana.

U tom naselju bi prema najavama trebalo da živi oko 1.500 povratnika.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić i episkop raško-prizrenski Teodosije položiće danas kamen temeljac za izgradnju povratničkog naselja “Sunčana dolina”, gde će biti izgrađeno 300 stambenih jedinica i svi prateći objekti.

Izvor: RTS

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."