Ne postoje uslovi da se popis održi

U Kosovskoj Mitrovici danas je održan sastanak srpskih političkih predstavnika na kome su prisustvovali ministri u Vladi Kosova, zamenik premijera, poslanici i gradonačelnici svih deset opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji.

Sastanak je organizovan da bi se postigao opšti konsenzus u vezi predloženog zakona o popisu stanovništva na severu Kosova i Metohije. Sastanak je rezultirao zajedničkim stavom da ne postoje politički, pravni, socijalni i bezbednosni uslovi da se popis održi.

“Kao što piše u Medjunarodnim preporukama za popise stanovništva i stambenih jedinica iz 2010. godine – “Popis stanovništva može biti održan jedino u uslovima potpuno politički stabilnog i socijalno bezbednog okruženja.” Kako ovi uslovi za Srbe nisu ispunjeni ni u kom aspektu, ogromna većina Srba bi bojkotovala popis. Ovo bi učinilo rezultate netačnim i što je najbitnije oni ne bi mogli biti međunarodno prihvaćeni i verifikovani. Veoma je bitno navesti da popisi stanovništva prevazilaze okvire nacionalnih statističkih institucija i njihove podatke koriste za potrebe međunarodnog planiranja i razvoja, te je zato nužno da budu međunarodno verifikovani.
majući u vidu sve ove činjenice, a u duhu potpunog konsenzusa predstavnika Srba na Kosovu, verujemo da pravi put za održavanje popisa stanovništva na severu nije nekakav nacrt zakona već trud i rad na stvaranju politički stabilnog i socijalno bezbednog okruženja za sve Srbe na Kosovu. Zajedničkim snagama trebamo raditi na ispunjavanju svih međunarodno preuzetih obaveza iz dijaloga i učiniti sve da kroz iste svi ljudi na Kosovu budu jednaki i izgrade moderno demokratsko društvo. Tek tada je realno i moralno očekivati od Srba sa severa da uzmu učešće i masovno izadju na popis”, stoji u sopštenju Srpske liste.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još