U Kosovskoj Mitrovici obeležen Međunarodni dan deteta

Međunarodni dan deteta, 1. jun, obeležen je danas u Kosovskoj Mitrovici manifestacijom koju su organizovali Zonska kancelarija UNICEF-a u Zvečanu i NVO Domovik.

Na platou kod Srednje tehničke škole M. P. Alas okupio se veliki broj dece i roditelja kako bi učestvovali u zanimljivom programu koji su organizatori osmislili. Dobra pesma, oslikavanje lica i papira, druženje sa klovnom, Miki Mausom i Vini Puom – deo su kompletnog programa koji je bio kreativan i  interaktivan.

U  programu su učestvovali đaci osnovnih škola sa područja grada, mališani iz Kreativne radionice galerije Akvarijus i Narodna tehnika iz Kosovske Mitrovice.

“NVO Domovik sa UNICEF-om se profilisala da radi zaštitu dečijih prava. Zanemarena prava deteta su pravo na nediskriminaciju, pravo na slobodu kretanja, na participaciju, pravo na najbolji interes deteta što je najvažnije”, kaže Marina Jakovljević iz NVO Domovik.

“Ovakav događaj ima za cilj da omogući deci da budu kreativna i maštovita i da pokažu sve što znaju”, kaže Ivana Milosavljević iz Zonske Kancelarije UNICEF-a u Zvečanu. Ona naglašava da je nemoguće reći koja su to dečija prava danas najugroženija na Kosovu i Metohiji, jer nije rađena nikakva analiza. “Mi gledamo upravo onu ciljnu grupu kojoj je najviše potrebna pomoć da ostvare svoja prava, kojima je najteže da ih ostvare  samostalno jer deca ne mogu sama o sebi da brinu i da sama sebi obezbede bezbrižan život”, ističe Milosavljevićeva.

Međunarodni dan deteta se obeležava svake godine u znak sećanja na 1.jun 1925.godine kada su se istovremeno na dva kraja sveta desili veoma važni događaji. Toga dana je u Ženevi, u Švajcarskoj, održana Svetska konferencija za dobrobit dece a istovremeno je kineski glavni konzul u San Francisku u SAD okupio kinesku siročad kako bi proslavili festival zmajeva-brodova. Obzirom da su oba ova događaja organizovana sa idejom da se uradi nešto za dobrobit dece, 1.jun je počeo da se obeležava kao Međunarodni dan deteta u mnogim zemljama sveta.

 

DSCN2284

DSCN2288

 

Comments

Pročitaj još