• Početna>
  • Vesti>

Košarkaška kadetska reprezentacija Srbije u Kosovskoj Mitrovici

Košarkaška kadetska reprezentacija Srbije boravi danas u Kosovskoj Mitrovici, a u sklopu posete odigrali su jednu revijalnu utakmicu, obišli glavni most na Ibru koji deli grad na severni i južni deo a posetiće i manastir Banjska.

Direktor muških reprezentativnih selekcija u Košarkaškom savezu Srbije(KŠ) Vladimir Kuzmanović rekao je da je kadetska reprezentacija iskoristila trenutak da poseti Kosovsku Mitrovicu s obzirom na to da su imali mini pripreme u Novom Pazaru.

“Iskoristili smo taj momenat da dođemo i pošaljemo poruku koju inače šaljemo i svi sportisti i cela javnost u Srbiji zna koliko je ovo jedno žnačajno mesto za naš narod”, rekao je Kuzmanović.

On je napomenuo da je sa sportskog aspekta ovo prilika da se provere kandidati, s obzirom da je u poseti Kosovskoj Mitrovici okosnica reprezentacije koja će se ove godine pojaviti na Evropskom prvenstvu.

Dodao je i da je današnja revijalna utakmica praktično njihov prvi nastup za reprezentaciju a istovremeno i prilika da se upoznaju sa situacijom u gradu.

“Kad smo već u regionu, da se i upoznaju sa situacijom obzirom da su oni mlađi od onih dana kada se bombardovanje dešavalo i kada su se završile borbe gde su ljudi uspeli da sačuvaju ovo malo teritorije i da ostanu na svojim ognjištima što je za svako poštovanje”, rekao je Kuzmanović.

Kuzmanović je rekao i da su tokom boravka u Novom Pazaru posetili Ðurđeve stupove a danas će obići manastir Banjska.

“Ovo jeste i košarkaški i edukativni put, upoznavanje sa činjenicama koje su se desile pre njihovog rođenja, možda im nije na odmet spominjati to malo češće jer ne znam koliko su informisani o tome. Mislim da ovde doživljavaju jednu drugačiju emociju i onda malo drugačije doživljavaju taj dres Srbije koji će nositi uskoro mnogi od njih”, ističe Kuzmanović.

 

On je napomenuo i da je jedan od razloga posete da se i ovaj region animira odnosno da se deci kaže da su dobrodošli u reprezentaciji Srbije, kojoj i pripadaju.

Što se tiče prognoza za predstojeće Evropsko prvenstvo, Kuzmanović je podsetio da su ovi momci u februaru ostvarili zapažen uspeh, osvojivši srebrnu medalju na turniru u Turskoj, koji je uvertira za Evropsko prvenstvo i naglasio da imaju puno razloga da se nadaju jednoj od tri medalje.

Svaki plasman do petog mesta, a naravno i svaka medalja, su dobrodošli, kazao je on.

Generalni sekretar Košarkaškog saveza Kosova i Metohije Bojan Jakšić istakao je da, imajući u vidu učlanjivanje Kosova u brojne sportske asocijacije poput FIFA i UEFA, sportistima sa Kosova i Metohije mnogo znači svako dešavanje u okviru takmičenja srpskih sportskih organizacija.

“Svako dešavanje u okviru takmičenja sportskih srpskih organizacija nama dosta znači. Na Vidovdan, 28.juna u Kosovskoj Mitrovici održaće se Fiba basket turnir 3×3, to je jedna međunarodna manifestacija u kojoj smo zvanični svetski prvaci. Svaki gost nam je drag i veoma nam je bitno kad svako od njih dođe da poseti naš grad da vidi u kakvim uslovima radimo, živimo i gde funkcionišemo”, rekao je Jakšić.

Comments

Pročitaj još