Predstavljen projekat “Sunčana dolina”

Projekat izgradnje povratničkog naselja “Sunčana dolina” na severu Kosovu i Metohiji u kome bi trebalo da živi oko 1.500 povratnika, a čija izgradnja bi trebalo da počne uskoro, predstavljen je danas u Beogradu.

tanjug.rs

“Ovo je istorijski iskorak ka povratku našeg naroda na KiM. Za kratko vreme biće položen kamen temeljac na lokaciji koja je već u potpunosti pripremljena za gradnju”, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić dodajući da se početak radova očekuje u roku od narednih nekoliko nedelja.

On je naveo da je danas veliki dan za Srbe na KiM, ali i sve one Srbe sa Kosova koji su pre 16 godina proterani u centralnu Srbiju zato što se predstavlja prvi projekat nakon 16 godina koji udruženim snagama ostvaruju Vlada Srbije, Kancelariju za KiM, eparhija Raško – prizrenska i srpske lokalne samouprave na KiM zajedno sa srpskim predstavnicima u privremenim institucijama samouprave u Prištini.

“Ovaj projekat ima za cilj da omogući da 1,500 ljudi, koji i danas jesu proterani na prostor centralne Srbije, sa svojim porodicama dođu da žive na KiM u one delove gde je to bezbedno”, rekao je Ðurić.

Na taj način bi se promenila ružna slika da se 16 godina nakon završetka oružanih dejstava u smislu održivog provratka vratilo, po podacima UN, manje od dva odsto ljudi.

Ministar za lokalnu samoupravu u kosovskoj vladi Ljubomir Marić rekao je da se nada da će projekat bti završen za godinu i po dana.

“Veoma je vekliki projekat. Govorimo o faznom projektu i mi se nadamo da bi u nekih godinu i po dana mogao da bude ralizovan”, rekao je on.

Episkop raško-prizrenski Teodosije je naveo da je projekat povratničkog naselja od velikog značaja dodajući da su na projektu snagu, potencijal, volju, udružili Vlada Srbije, Kancelarija za KiM, opština Zvečan, Raško – prizrenska eparhija sa ciljem da učine jedno delo koje je u funkciji održivosti svega onoga što vekovima posedujemo i imamo na svetim prostorima.

“Naš prioritet danas je da sačuvamo našu svetu Kosovsko – metohijsku zemlju, da sačuvamo naše vekovne svetinje koje smo nasledli od naših vladara, da sačuvamo prisustvo srpskog naroda na tim prostorima. Ovaj projekat je jasan pokazatelj da još imamo snage u vremenu u kome živimo i da ništa ne zaostajemo za velikim precima”, rekao je vladika.

On je istakao da je naručito važno da ovim projektom manifestujemo, “Naše jedinstvo i da pokazujemo da kada smo zajedno, udruženi, možemo najviše da postignemo”.

Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević rekao je da je “Sunčana dolina” veliki projekat, najveći koji država sprovodi jod od 90 – tih godina na teritoriji KiM.

“Novo stambeno naselje za povratnike će biti moderno naselje sa svim pratećim sadržajima od i dobro povezanom putnom infrastrukturom. U naselju će osim 300 stambenih jedinica biti izgrađen i dečiji vrtić, ambulanta, tržni centar, sportski sadržaji i crkva”, rekao je Todosijević.

On je ocenio i da je projekat “Sunčana dolina” za razliku od drugih projekata održiv jer podrazumeva upošljavanje najmanje jednog člana povratničke porodice.

“Sa bezbednosnog aspekta povratničke porodice znaće da im kuće neće biti paljene, da se neće pucati na njih…”, rekao je Todosijević dodajući da će projekat pokrenuti i građevinsku industriju jer će se zaposliti veliki broj ljudi.

On je naveo i da projektom Srbija pokazuje da je Kosovo njen sastavni i neotuđivi deo, te da je posvećena ostanku, opstanku i povratku srpskog naroda.

Kancelarija Vlade Srbije a Kosovo i Metohiju, Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve i Opština Zvečan potpisali su 12. jula prošle godine Sporazum o izgradnji naselja “Sunčana dolina” kojim su stvoreni uslovi za početak realizacije sasvim novog koncepta povratka interno raseljenih lica na Kosovo i Metohiju.

Prvo povratničko naselje ovog tipa, biće izgrađeno na severu Kosmeta, u podnožju drevne nemanjićke tvrđave, na strateški važnoj poziciji između Kosovske Mitrovice i Zvečana.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još