• Početna>
  • Vesti>

“Balkanika” podigla pubilku na noge i zatvorila “North City Jazz and Blues festival”

Sanja ilić i „Balkanika“ nastupom u Domu kulture „Trepča“ u Zvečanu zatvorili su ovogodišnje izdanje „North City Jazz and Blues festivala“.

Kompletna postava „Balkanike“ od jedanaest članove izvela je svoj novi album pred punom salom Doma kulture. Svirale su se i pesme sa prethodnih albuma, a kako je publika doživela ovaj muzički spektakl, pokazuju ovacije, aplauzi i vraćanje sastava na bis.

Nakon nastupa, Ilić je pohvalio atmosferu u sali, ali i samu salu.

„Mi smo svirali po celom svetu, ali ova sala je fenomenalna, atmofsera je fantastična za svirku. Ta čudna akustika i sama bina doprineli su tome da se mi osećamo prijatno. Zahvaljujem se organizatorima na pozivu i festivalu želim dugu karijeru“, kaže Ilić.

Govoreći o uspehu „Balkanike“ širom sveta i tajni njenih postignuća, Ilić ističe da su emocije u muzici najbitnije.

„Mislim da je uspeh „Balanike“ upravo u tome što ima emociju, ima nešto što ljudi iz Kine, Pakistana, Alžira, nisu mogli da čuju dok mi nismo došli. Iako ne razumeju jezik, oni prepoznju tu emociju i vole naše ritmove“, rekao je Ilić i dodao da je publika koja ne razume srpski jezik bila razlog da „Balkanika“ novi album snimi na engleskom jeziku.

„Album će vući na svetske trendove, ali u svakoj pesmi će biti mali deo Balkana, mali deo Srbije“, opisuje Ilić ideju vodilju.

Od prvog dana, u bednu svira Ljubomir Ljuba Dimitrijević. Na prvom mestu flautista, a zatim i svirač velikog broja drugih drvenih duvačkih instrumenata, javnosti je poznat i po radu u muzičkom sastavu „Renesans“.

„Jako je važno kad ste u jednog grupi, kakva je atmosfera, i šta vas spaja. Sve promene koje smo imali nisu uticale na entuzijazam“, kaže Dimitrijević, a mi dodajemo da je „Balkanika“ u velikoj meri promenila svoj sastav. Sa 25 došli su na 11 članova, među kojima su novi muzičari: Mladen (vokal), trubač, takođe Mladen, bubnjar Jeqi, gitarista Ćela i drugi.

„Snaga „Balkanike“ je u tome što se obnavlja. Uvek se tu nalaze novi, mladi ljudi, koji celu ideju lako kapiraju. Sanja daje kreativnu slobodu i to je jako važno“, rekao je Dimitrijević.

Nakon nastupa „Balkanike“, pubika je u ritmu izašla iz sale. Ipak, tu nije bio kraj. Tradicionalno, a nezvanično, festival će trajati dok i poslednji ton ne nestane u Rok školi. Do sledećeg jubilarnog 15. internacionalog „North City Jazz and Blues festivala“, ostaje da sviramo, pevamo ili slušamo kvalitetnu muziku. Muziku koju, moćemo reći, isključivo imamo priliku da čujemo zahvaljujući ovom festivalu i ljudima velikog entuzijazma, koji se iz godine u godinu trude da Kosovska Mitrovica ostane grad dobre muzike.

Comments

Pročitaj još