• Početna>
  • Vesti>

U Gračanici sutra otvaranje festivala “Joakim Vujić”

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić otvoriće sutra u 19:30 sati, u Domu kulture „Gračanica“, 52. Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“, koji će ove godine biti održan od 14. do 21. maja u Gračanici, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Ovogodišnji 52. Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“, koji se posle 28 godina ponovo održava na Kosovu i Metohiji, organizuje Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Festival će biti otvoren u subotu, 14. maja, u 20 časova, predstavom „Revizor“ Nikolaja Gogolja u režiji Maurisia Farea, u izvedbi Narodnog pozorišta iz Prištine.

Suorganizator festivala je Kancelarija za Kosovo i Metohiju, a njen direktor Marko Đurić je istakao da je od izuzetne važnosti što kulturna zajednica prepoznaje Kosovo i Metohiju kao integralni deo kulturnog prostora Republike Srbije.

„Srbi na Kosovu i Metohiji zaslužuju da ne budu ostavljeni na marginama kulturnih dešavanja u Srbiji, a ovaj festival je samo još jedan dokaz da su naši sunarodnici na Kosmetu u samom središtu interesovanja države Srbije i čitavog srpskog naroda“, rekao je Đurić.

Susrete profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ u Republici Srbiji osnovali su 1965. godine predsednici opština u kojima su postojala profesionalna pozorišta: Zaječar, Kragujevac, Niš, Užice, Šabac, Leskovac, Pirot i Priština. Nešto kasnije im se pridružio Kruševac, 1997. godine Vranje i Kraljevo, a od 2009. godine i Lazarevac. Smotra ili festival najboljih predstava profesionalnih pozorišta u Srbiji održava se u maju, svake godine u drugom gradu.

Prvi Susreti profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“, održani su u Zaječaru 1965. godine, navedeno je u saopštenju.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još