Opština Zvečan proslavila gradsku slavu

Povodom gradske slave opštine Zvečan – Svetog Georgija koja se po tradiciji obeležava prve nedelje nakon Đurđevdana, juče je u crkvi posvećenoj ovom svetitelju služena Sveta Arhijerejska Liturgija.

Liturgiju je služio vladika raško-prizrenski i kosovskometohijski Teodosije uz sasluženje sveštenstva ovog hrama.

“Ako imamo veru sve nam je moguće, onda će Gospod učiniti da I ono što je ljudima nemoguće, postane moguće u ovom životu. A onaj ko sumnja, ko nema dovoljno vere, on zaista neće moći da izbori od Gospoda i pomoć, i ljubav i milost. Zato su hrišćani poput Svetog velikomučenika Georgija, prezreli sve u ovom životu, pa i svoj život, da bi dobili ono što je bolje, lepše, što je večno. Svaki od nas hrišćana ako iz vere i ljubavi prema Gospodu žrtvujemo bilo šta zemaljsko, onda nam se stostruko daruje, ali treba da imamo veru da bi to mogli da ispunimo”, rekao je vladika Teodosije čestitajući slavu predsedniku Opštine Zvečan, njegovim saradnicima i građanstvu.

Predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan, Ivan Todosijević istakao je ovom prilikom da je crkva ta koja nas je u najtežim vremenima sabrala, okupila i učinila da srpski narod i dan danas ostane na prostoru Kosova i Metohije. “Svedoci ste da smo u ovih dvadesetak godina prosli kroz mnoga iskušenja, mnoge nedaće, ali zahvaljujući našoj crkvi, našoj veri uspeli smo da sva ta iskušenja prebrodimo i ostanemo i dalje na ovoj Svetoj srpskoj zemlji”, kazao je Todosijević.

Gosti Zvečana, ovim povodom,  bili su šef Kancelarije Ambasade Ruske Federacije u Prištini, Andrej Lisovoj  predsednik Odbora za pomoć Srbima Kosova i Metohije, Milorad Arlov.

“Smatramo ovu proslavu veoma važnom za narod Zvečana, Srbe na Kosovu, zato što su tako ujedinjeni i to im omogućava da zaborave na razlike i probleme sa kojima se suočavaju. Želimo stanovništvu i gradskoj vlasti Zvečana sve najbolje, da im Bog pomaže i da žive srećno na Kosovu”, istakao je šef Kancelarije Ambasade Ruske Federacije u Prištini, Andrej Lisovoj.

Gradsku slavu svim Zvečancima, čestitao je I dugogodišnji prijatelj ovdašnjeg naroda, predsednik Odbora za pomoć Srbima Kosova i Metohije, Milorad Arlov “Ja želim narodu Opštine Zvečan, rukovodstvu, sveštenstvu da gradsku slavu uvek u sreći, miru I zdravlju čekaju na Kosovu i Metohiji. Da budete svake godine zadovoljniji I brojniji I da jednom za srpski narod prestanu ove muke, I da vaskrsne ta sloboda. To je ono što zaslužuje srpski narod na Kosovu I Metohiji,”naglasio je Arlov.

IMG_20160508_100710500

Comments

Pročitaj još