U Kosovskoj Mitrovici počela Nedelja Crvenog krsta

Povodom 8. maja, Međunarodniog dana Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, Pokrajinski Crkveni krst  postavio je danas štand na trgu Šumadija, u Kosovskoj Mitrovici, gde su građani mogli da se upoznaju  sa aktivnostima koje sprovode volonteri ove organozacije.

Ovo je bila prva aktivnost u okviru Nedelje Crvenog krsta, koja se svuda u svetu  tradicionalno  obeležavaa od 8. do 15. maja. Međunarodna federacija društava Crvenog krsta  ove godine opredelila se za slogan “Svuda – za svakoga”.

Predsednik Crvrnog krsta Kosova i Metohije Dragiša Murganić rekao je ovom prilikom da je ideja   koja stoji iza ovog slogana, da se pomogne čoveku u nevolji,  ljudima stradalim u ratnim sukobima,  nesrećama – poplavama, zemljotresima i siromaštvu.

Govoreći o istoriji Pokrajinskog Crvenog krsta, Murganić je podsetio da  je ova organizacija osnovana 1945. godine i da je do 1999. postojala i radila u Prištini. Od tada, Pokrajinski Crveni krst se nalazi u Kosovskoj Mitrovici a veliki deo dokumentacije nije spašen. Ipak, podseća Murganić, nije prestajao sa aktivnostima nikada, posebno ih je intenzivirao u tim posleratnim godinama, kada je mnogo porodica  bilo u stanju socijalne potrebe.

“Mogu slobodno reći da je danas Pokrajinski Crveni krst postao nezamenljivi faktor u prevazilaženju humanitarne situacije izazvane ratniom dešavanjima na ovim prostorima 1999. godine. I danas, Pokrajinski Crveni krst distribuira pomoć u vidu humanitarnih paketa za 8.000 porodica na Kosovu i Metohiji”, kaže Murganić i ističe poseban značaj volonterskog angažovanja omladine, bez čega, kako on kaže, nijedna organozacija Crvenog krsta ne bi mogla da funkcioniše.

“Volonterski rad predstavlja jedan od sedam fundamentalnih principa rada Crvenog krsta. i značajan element svakog jakog civilnog društva”, istakao je Murganić i dodao da volontersku strukturu u Srbiji čini 60.000 volontera, spremnih da u svakom trenutku pomognu onima kojima je pomoć potrebna.

“Naša misija, naša želja i obaveza jeste da od nesreće napravimo sreću, da od bolesti napravimo zdravlje, da plač zamenimo osmehom. Radićemo i dalje za dobrobit čoveka, za prijateljstvo, za toleranciju među ljudima , za solidarnost, mir, humanost – za život dostojan čoveka”, rekao je Murganić čestitajući volonterima i zaposlenima praznik.

Volonter Crvenog krsta Kosovska Mitrovica Filip Rojević kaže da je ovaj štand  samo najava mnoštva aktivnosti koje nam tek predstoje u Nedelji Crvenog krsta.  “Danas smo predstavili našim sugrađanima programe koje sprovode volonteri našeg Crvenog krsta – borba protiv trgovine ljudima, delovanje u  nesrećama, prva pomoć, uspostavljanje porodičnih veza i još mnogo toga. Ovde je mnogo volontera, iz svih opštinskih organizacija Crvenog krsta i svi smo ujedinjeni oko istih ideja”, rekao je Rojević.

U ponedeljak, volonteri Crvenog krsta koji su na republičkim takmičenjima osvajali značajna priznanja, biće gosti predsednika Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandra Spirića a obići će i učenike osnovne škole Bransko Radičević. U toku nedelje biće organizovano više  tradicionalnih aktivnosti, poput crtanja na betonu sa mališanima iz PU Danica JAramaz  i kviz znanja  za više razrede osnovnih škola.

Comments

Pročitaj još