Kosovo postalo član UEFA

Kosovski savez primljen je u Evropsku fudbalsku uniju na Kongresu u Budimpešti.

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić rekao je danas da je zahtev kosovskog saveza za članstvo u UEFA uplitanje politike u sport.

“Bojim se da su ozbiljno uzdrmani temelji zbog kojih je fudbal danas u svetu to što jeste, mnogo više od sporta. Zato sam uveren da u ovom trenutku, kao predsednik FS Srbije, ovde ne branim samo i isključivo suverenitet i teritorijalni integritet moje zemlje od fudbala, već u isto vreme branim fudbal od politike”, izneo je izlaganje Karadžić, uoči početka glasanja o prijemu Kosova.

Kako je saopšteno, na tajnom glasanju 28 saveza je glasalo za prijem Kosova, 24 protiv, a dva su bile suzdržana.

Kosovo je na Kongresu u Budimpešti prvo želelo da izmeni član u statutu koji predviđa da članice mogu biti samo zemlje čiju nezavisnost priznaju UN i da ubace formulaciju “većina međunarodne zajednice u Evropi”.

Taj predlog nije prošao za tri glasa, jer je bila neophodna dvotrećinska većina. Ipak, time očigledno nije bio zatvoren put za prijem kosovskog fudbalskog saveza.

“Članstvo u UEFA otvoreno je za nacionalne fudbalske saveze locirane na evropskom kontinentu u zemlji koju Ujedinjene nacije priznaju kao nezavisnu državu i koji su odgovorni za organizaciju i sprvoođenje fudbalskih pitanja na teritoriji zemlje”, navodi se u važećem Statutu UEFA.

Tokom rasprave o Kosovu, sa bine Kongresa čuo se i stav prvog pravnika UEFA Alisdera Bela, koji je rekao da “Ujedinjene nacije ne priznaju države, pa samim tim ovo nije pravno pitanje”.

Nakon ovog presedana, Kosovo će u narednih desetak dana najverovatni postati i članica FIFA, što znači da bi od septembra moglo da igra kvalifikacije za Svetsko prvenstvu u Rusiji 2018. godine.

Izvor: Tanjug, B92

 

 

 

Comments

Pročitaj još