Na Kosovu uhapšeno šest osoba u akciji Euleksa i policije

Kosovsko specijalno tužilaštvo saopštilo je da je danas na Kosovu uhapšeno šest osoba osumnjičenih za organizovani kriminal, kojim su oštećeni budžet Kosova i srpske porodice sa Kosova.

Operacija pretresa i hapšenja sproveli su zajednicki policije Euleksa i policije Kosova.

Oko 350 policajaca vršilo je pretres na 42 lokacije u vezi sa 40 osumnjičenih u tekućoj krivičnoj istrazi.

Šest lica je uhapšeno u toku operacije i pojaviće se pred Osnovnim sudom u Prištini, navode iz kosovskog Specijalnog tužilaštva.

Istraga je u vezi sa organizovanom kriminalnom grupom većih razmera, koja je bila aktivna od 2006. godine, a koju čine građani Kosova i Srbije, i koju predvodi Azem Sulja, precizira se u saopštenju.

Članovi organizovane kriminalne grupe sarađivali su, svako sa posebnom ulogom, kako bi oštetili Kosovo za društvenu imovinu čija se vrednost procenjuje na 30 miliona evra, kroz kriminalne aktivnosti među kojima su falsifikovanje zvaničnih dokumenata i davanje mita javnim službenicima.

Oštećene strane su državni budžet Kosova i srpske porodice sa Kosova, čije je pravo na zemljišne parcele zloupotrebila ova organizovana kriminalna grupa, dodaje se u saopštenju.

Značajan deo predmetnih zemljišnih parcela privremeno je zaplenjen na nalog sudije za prethodni postupak iz Osnovnog suda u Prištini 26. aprila. Cilj ovog procesa je, saopštilo je tužilaštvo, da se zemljište vrati u zakonsko javno vlasništvo, u prvoj instanci.

Slučaj obuhvata krivična dela organizovanog kriminala, pranje novca,  zloupotrebu službenog položaja, falsifikovanje zvaničnih dokumenata i davanje i primanje mita.

Nekoliko osumnjičenih u istrazi državljani su Srbije, sa boravkom u Srbiji, a u okviru istrage ostvarena je i efektna saradnja Tužilaštvom za organizovani kriminal u Beogradu, dodaje se u saopštenju.

Nalozi za hapšenje u vezi sa određenim osumnjičenim licima nisu izvršeni, pošto su u bekstvu ili se nalaze u inostranstvu.

Lider grupe, Azem Sulja, poslanik u skupštini Kosova, u ovom trenutku je u bekstvu.

Izvor: TANJUG

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."